Friday

Compilation of FAQs




Disclaimer : Answers might have some flaws and the questions have been revised for public readers.


Q : Macam mana nak cari pinjaman untuk pelajar persediaan luar negara seperti Mesir? Setahu saya JPA dan MARA dah hentikan memberi pinjaman kepada pelajar di Mesir - IW


A : Berkaitan dengan Mesir, saya ada kawan yang study Medic di Mesir. Based on apa yang dia cerita, awak boleh apply Yayasan Negeri untuk diorang sponsor awak. Contohnya : Yayasan Islam, Baitulmal dan Jabatan Zakat negeri. Pengagihan duit akan diberi sekali setahun (lump-sum). Kawan saya apply Jabatan Zakat dan dia dapat around RM5K setahun.


Q : Kalau aku nak sambung degree dkt UiTM tapi tak nak pinjam PTPTN boleh? Apa pinjaman lain yg boleh dibuat selain dari PTPTN? Maksud aku yg boleh bagi elaun setiap bulan. Aku anak sulung, ada 4 orang adik lagi. Aku kalau boleh tak nak susahkan ayah aku sebab kalau dpt UiTM kos dia murah sikit tak lah bebankan ayah aku nak bagi elaun sara diri lagi setiap bulan. Aku kalau boleh nak buat loan, tapi taknak PTPTN. Kalau JPA semua tu boleh apply juga ke utk UiTM? - HZ

A : Sponsorship macam ECM Libra, Yayasan Jaya Diri, dan Yayasan Negeri. Semua pinjaman tu akan cover all your fees, allowance, thesis, book allowance. Extend sem tak cover. Untuk dateline, bro kena buka laman web diorang sebab setiap satu dateline lain-lain. Semua sponsorship apply wajib ada offer letter dari uni baru diorang entertain. Pastikan CGPA bro kena power, 3.0/3.5. Satu lagi, JPA ada Pinjaman Pendidikan Dalam Negara untuk student. Application buka twice a year. During Feb/March dan Jun/August. Yang JPA ni aku tak berapa sure cover living expenses sekali ke tak. Bro cuba google pasal JPA Pinjaman Dalam Negara ni. Don't worry, tak kena bound dengan JPA lepas grad.



Q : Saya ada adik baru Form 4 dan cita-cita dia nk jadi pilot tapi kos tu kan guna banyak duit. So saya nak tanya la which one scholarship he should apply? and the conditions dia macam mana, which road he should pick? Saya dulu lepas SPM tak didedahkan sangat and now got course yg bukan dream saya. So I want my brother to be able to achieve his dream.


A : Kalau adik awak nak apply jadi pilot lepas SPM make sure kena 5 kredit minimum (for private students), jangan ada failed subject nanti quite complicated nak apply dan English kena strong. Tak boleh rabun power tinggi sangat. And physical body measurement tu kena dalam BMI Normal. Path untuk apply jadi Pilot : boleh pilih nak belajar di Langkawi, Sepang, Melaka, etc.



A) Lepas result SPM keluar, buka laman web berikut for admission :
1. Asia Pacific Flight Training
2. Malaysian Flying Academy
3. KIST Aviation Academy
4. HM Aerospace
Footnote : Kalau nak through public uni pun boleh! Macam TUDM dan Universiti Tun Hussien Onn Malaysia
B) Ikut prosedur macam Medical Check Up etc.
C) Lepas approved semua, siapkan duit around RM75K depends on which flying school. 
D) Lesen boleh dapat around 1.5 - 2 tahun.
E) Lepas dapat lesen terus apply airlines macam MAS, Firefly, Airasia, Malindo.

Ok, for fund. Yayasan Terengganu ada sponsor lesen pilot (SPM 6A/7A and above). Else, you have to use your own money. Cuba search pinjaman lesen kapal terbang di google. Another alternative ambil degree di UTHM;
  1. Degree in Aeronautical Engineering Technology with Honours.
  2. 2 and 1/2 year studying degree (University)
  3. 1 and 1/2 year obtaining license (Flying School : APFT/MFA/KIST/HM)
  4. PPL, CPL and frozen ATP License
  5. Graduate.
Kalau ambil di UTHM sekurang-kurangnya adik awak ada degree for future usage.


Q : I have problem with choosing and understanding about uni(s) course and Diploma, Matrikulasi, STPM, Asasi and all that, what should i choose? Which is the best among all of this? I really confused and whenever my friend asks about my further study plan, I'm stuck and feels like macam tiada masa depan sebab tak tahu what do you want in your life. I did not talk about this with my counselor back in highschool sebab serious tiada kesedaran about my future time tu. If you don't mind, please help me and give your opinion - H

A - Kalau nak pilih Asasi, awak kena faham program ni 1-1.5 tahun. Belajar agak cepat dan kena catch up cepat. No time nak main-main, stay on the lane. Once kecundang, awak kena repeat balik ambil Diploma since sijil asasi awak tak valid. If awak boleh belajar laju dan boleh digest new things dengan cepat, choose Asasi. Asasi ni sama macam matrikulasi. STPM/Diploma - selalu range tahun belajar antara 2-3.5 tahun. Kira belajar silibus agak relax since all the silibus tak compact dalam 1-1.5 years. Lepas Diploma/STPM awak boleh stop jap study kerja for experience (experience sekarang is vital). Diploma/STPM ni awak akan lebih di expose kepada how to buat assignment and research. Asasi, nope. So bila awak masuk degree with STPM/Diploma, awak akan lebih cepat adapt. Waktu grad lepasan Diploma/STPM (if your Diploma and Degree adalah sama course) slightly sama macam budak Asasi. Perk of being Asasi students, you masuk degree awal, usia 19 dah boleh masuk. Further explanation boleh visit my previous entry (click here).



Q : What if saya nak sambung business ataupun nak jadi maths expert? Ada suggestion tak? - CI


A : Kalau nak major in Business you have to take dip/degree in Business Management/Buss Admin. Skop kerja awak boleh masuk bidang Human Resource, Management. Kalau nak jadi math expert, boleh ambil degree maths or degree actuary science. Saya recommend kan actuary science since skop kerja lagi besar, boleh jadi maths expert, lecturer, cikgu, researcher, kerja di Bank Negara.


Q : Saya baru habis spm dan berminat nak ambil Medic and I got a letter from MSU. Agak menarik hati so ingat nak start from MSU. I know MSU ada MARA loan and PTPTN, tapi saya masih tak jelas untuk buat foundation dulu atau ambil diploma (rasa mcm tak nak). If start dengan foundation, boleh ambil MARA loan ke? What about scholar? If sambung degree boleh dapat ke? - HN


A : Untuk foundation , MARA tiada sponsor untuk foundation. Mara hanya bagi loan untuk Diploma and Degree. And for Medic, am not really sure sebab MARA dah kurangkan bagi tajaan untuk Medic course since course ni dah ramai candidates (exceed capacity). For foundation, awak kena guna duit sendiri (maybe ada Merit Award in MSU, take a look). But for Degree, boleh apply selain MARA mcm ECM Libra, JPA dan Yayasan Jaya Diri.



Q : Saya berminat nak ambil Medic. ada beberapa soalan. Nak apply scholarship guna result spm kan? maksudnya, apply lepas dapat result?  and matrikulasi under upu ke? Scholarship untuk budak yang sambung diploma and asasi je ke?  - AA


A : For most sponsorship, yes lepas result apply but macam Yayasan Mara ada open for study di Jepun guna trial result, depends which sponsor. Kalau sponsor yg mainstream mcm MARA & JPA, lepas result SPM keluar. No, matrikulasi bukan under UPU. Matrik apply asing, sistem lain (under kementerian) usually apply before result keluar am not sure exact date bila. Scholarship usually hanya untuk diploma, degree & lepasan SPM/STPM/Asasi. Semasa pembelajaran di foundation/asasi tiada.


Q : Saya ni baru habis SPM. Jadi sekarang tengah fikir nak ambil Diploma/STPM. Result trial saya average. Saya risau dgn result SPM saya. Kalau SPM saya mcm tu saya teruk, takut tiada peluang nak sambung belajar. Kebanyakkan course mmg cakap nak 5 credit tapi dah kalau maths teruk confirm diorang pandang sebelah mata. Saya ada pilih beberapa course yg saya minat : Masscomm, Journalism, TESL, Public Relation. Terus terang cakap saya sendiri tak tahu minat saya apa. Saya pilih course di atas sebab saya rasa itu sahaja yang saya mampu. TESL sebab saya memang minat English tapi tak minat nak jadi guru sebab saya tengok ramai cikgu sekarang lambat dapat posting sampai ada yg tak kerja dalam bidang yang dia belajar pun. Saya nak sambung STPM tapi kaunselor saya tak galakkan katanya STPM susah. Takut pointer jatuh, habis. Jadi saya minta abang boleh tolong saya bagi pendapat/ cadangan apa yang saya perlu pilih. Dan apa pro and cons nya - AJ


A : For TESL, yes memang betul ramai graduan tak ada kerja after grad degree sebab sekarang student TESL/TESOL ramai but Kementerian tak cukup fund nak hire cikgu English banyak even though cikgu BI sekolah sangatlah sedikit. But most of my friend yang ambil TESL, diorang akan sambung Master for 1-1.5 years untuk guarantee you kerja. Skop kerja pun lebih luas. With Master, you boleh jadi lecturer uni/kolej. Boleh juga jadi jurubahasa, PTD, embassador di luar negara (kena ada master). Kalau awak nak sambung TESL, go ahead but make sure sambung sampai Master for job security. STPM; not really susah if you know how to handle things. Lagi satu STPM taught you macam mana nk survive in Degree kelak. But between STPM dan Diploma, saya tak boleh bagi pilihan sebab dua-dua bagus. You may choose wisely. From what can I see, you minat more to art course. Boleh cuba international relation/business since awak boleh pergi jauh with this course. Remember, nowadays lepasan degree in any field sangat banyak sampai ramai menganggur. I recommend you sambung master in any field you ceburi. The day when you graduated soon (2021 I think) I can ensure you, degree (in any field) is nothing. Tengok Diploma sekarang pun dah cukup, tak banyak market sangat. 


Q : Nak tanya skit pasal pathway selepas SPM ni. Saya bercadang utk sambung course IT. Abang cakap UTP bagus, kalau UniKL pula kalau score nanti bayar pinjaman MARA sikit. So kalau saya apply UTP, dia pakai result trial or SPM dan bila boleh apply? lagi satu boleh tak abang ceritakan lgi pasal course IT ni sebab saya tengok dalam MIIT banyak dia punya sub-sub bawah dia. Ada IT, Engineering in IT la segala macam. So boleh explain lagi tak? Tak kisah UniKL ke UTP or etc - N


A : Untuk UTP, awak boleh pakai result trial (intake Jan) ataupun selepas result keluar (intake Jun). Click (here) for the steps. On January ni rajin-rajin buka laman web UTP untuk tahu application buka bila. Make sure ambil yang "foundation programme" bukan yang "undergraduate programme". For the fees, setahu saya MARA tak tanggung untuk Foundation. MARA only tanggung Diploma and Degree. But you may ask them directly pergi HQ Mara tingkat 3 since UTP ni world class university mungkin boleh consider. For UniKL, ini memang confirm akan dapat pinjaman MARA (kalau parents awak gaji below RM10K?). Setiap bulan dapat elaun dekat RM600+ lagi, tak bebankan parents dah. IT (information technology) course ni (click herebanyak specialisation. Kalau yang ada perkataan "in" tu maknanya bro nanti akan specialist in that course. But kalau ambil macam Computer Engineering saja boleh pergi jauh since bro belajar semua skop, bukan terhad satu je. So bila nak apply kerja boleh masuk banyak bidang. Kalau yg ada "in" tu bro hanya boleh pergi bidang yg berkaitan je, skop kerja tu agak restricted sikit. But kalau dah tahu which specific field nak masuk mcm IT in E-Commerce ke, go ahead. e-Commerce tu belajar akaun, but accounting ICT lah (I assume). Bidang IT ni jarang jatuh demand kerja dia sbb we live with technology everyday. Untuk apply UniKL, kena apply direct di website lepas result SPM keluar, bukan dalam UPU.

Q : Sekarang ni aku ambil Diploma kat KPTM last sem dah pun. Ada juga niat nak study degree even CGPA hanya around 3.44. Requirement MARA untuk degree luar negara bagi non technical berapa? Macam mana kalau guna orang dalam agak-agak boleh dapat tak? Kalau nak sambung Master luar negara macam mana pula? - AS


A : Kalau nak sambung degree oversea under MARA bro kena at least CGPA 3.0/3.5 ke atas. Nak apply MARA lepasan diploma bro kena pergi jumpa direct di HQ MARA Tingkat 3 bincang sebab tiada online application. Kalau bawah 3.5 bro boleh survey sponsorship NGO lain di afterschool.my banyak dekat situ. Boleh apply yayasan negeri sendiri untuk terbang luar negara kalau diorang ada program tu. Untuk sambung Master luar negara, aku rekemen kan ambil MARA untuk sambung. Application MARA selalu buka setiap tahun untuk PascaSiswazah around bulan Feb/March/April. Kena rajin usya website MARA. Step nak sambung Master oversea:


1) Consult dengan agent MABECS (please google) pasal kos yg bro minat dan uni mana yang top 100/200
2) Dah target uni mana, apply direct dari website uni tu. Within 24 hour uni(s) akan reply, dia minta document semua bro scan lah masukkan ke e-mail. Lepastu baru dapat conditional offer.
3) Bro kena ambil IELTS (RM620), takpun English 1119 pun boleh (C and above). Kalau uni bro ajar in full English suruh lecturer/dekan/reaktor buat pengakuan and attach dekat e-mail uni.
4) Dah settle offer letter, submit online application. Dia ada step-step dia.
5) Once MARA approved bro, boleh pergi jumpa MABECS balik bincang pasal rumah sewa kat sana, buka akaun bank international, insurance etc
6) Buat Visa (for Visa procedure boleh consult dengan agen)
7) Fly

Application buka awal tahun, intake pergi UK bulan 9. Jadi sempat la nak settlekan everything dalam 3,4 bulan.


Q : Apa yang perlu ada dalam Personal Statement (UK Applicants) and writing for IELTS (English Assessment)? - AS

A : Dalam personal statement, masukkan pasal :

1) why you choose your current major.
2) cerita pasal kokurikulum, masuk apa charity ke kawad ke and make sure related with your major.
3) explain kenapa kau pilih negara dia instead negara lain (aku tulis facility UK lebih advanced and environment sana lebih selesa untuk aku study).
4) cerita pasal field kau, contohnya mechanical engineering. Cerita sikit apa benda mechanical engineering ni in compacted version. 

Dalam writing for IELTS, paling penting vocabulary. Avoid vocab yg mainstream/selalu org dengar mcm "for example" "however" "situation" cuba tukar ke "for instance" "nevertheless" "surrounding" tu contohlah. Sebab examiner IELTS akan look upon more on your vocab, ni bukan esei SPM. Rajin-rajin hafal words yg best mcm "slightly" "price hiking" "fluctuated" sebab ini berguna time nak jawab section one (esei based on graph/pie chart).


Q : Saya Diploma in Accounting Information System dkt UiTM Arau. Nak further degree oversea. Tapi saya tak tak tahu flow and steps dia. CGPA saya so far lebih 3.5. And this is my final semester. Can you show me the flow or steps to apply overseas - NM


A : Intake kalau nak ke UK adalah bulan September. Based on your CGPA, boleh je apply. Here's the step :

1) Make sure awak ada original transcript sijil dip awak (slip ori tu tunjuk total CGPA for dip)
2) Awak kena pergi jumpa MABECS dia KL ataupun e-mail diorang tanya (pls google MABECS for the email address)
3) And after MABECS list down uni apa yg awak boleh apply based on your dip & course, pergi laman web diorang dan apply direct (undergraduate section)
4) Foreign uni(s) usually mintak IELTS or 1119 (C & above), but they will give you conditional offer kalau requirement CGPA awak lepas.
5) After dapat conditional offer, apply MARA. Pergi HQ MARA tingkat 3 bahagian pelajaran MARA consult dengan diorang. If not, tengok sponsorship with other NGO (afterschool.my). But make sure first choice, pergi tanya MARA directly.
6) If your loan approved, next buat IELTS (yuran RM630) di IDP ataupun British Council (ada branches seluruh malaysia pls google). Minimum band for English Assessment depends dekat uni. But if your 1119 English SPM dah A/B/C tak perlu ambil dah IELTS.
7) Dah settle semua, pergi buat Visa. Harga around RM1500.
8) Fly
Step for visa usually MABECS akan tolong awak. Boleh cuba agen seperti IDP dan British Council. Free service.


Q : Saya Pelajar STPM dan dapat MUET Band 3. SPM dari aliran Sains ICT and Form 6 masuk aliran Sastera. Boleh ambil Degree ICT tak? Atau ada tak mana-mana universiti terima SPM also untuk ke degree tapi Form 6 aliran Sastera? And one more thing, kalau nak masuk degree dalam pengkhususan Sejarah atau Bahasa Melayu boleh pergi jauh tak in future? Skop pembelajaran dia apa? - SF

A : For ICT atau IT, cuba tengok UniKL (click here). UniKL under MARA. Yes boleh, awak boleh ambil degree course tu guna STPM. Degree pengkhususan bahasa ni skop kerja lagi luas kalau awak sambung Master/Degree. Since lepasan degree pengkhususan tak banyak skop kerja (eg : Cikgu). Once you ada Master/PhD, awak boleh jadi lecturer, researcher di universiti tempatan/instituti swasta.


Q : Saya pernah reject satu tawaran UTHM, if try mintak UTHM lagi. Tak kena reject ke? What if pointer masa STPM saya bawah 3.0, susah tak nak masuk IPTA? - SF

A : For UTHM, kalau awak biasa reject dulu dia tiada kena mengena pun boleh je apply macam biasa nanti (dalam UPU). For below CGPA 3.0, agak susah sikit nak dapat uni di IPTA yg awak nak kekadang dia boleh bagi kos yg merapu dari yang awak minta. I recommend you to choose Semi-Gov macam UniKL or maybe IPTS. Sebab nanti dah habis study tak perlu beban dgn loan PTPTN+interest. For IPTS, let say first semester awak tak layak untuk apply MARA sbb CGPA 3.0 ke bawah, awak apply first semester PTPTN and skor CGPA 3.0 ke atas dalam exam first semester. Second semester apply MARA, tutup loan PTPTN (awak bayar baki tu selepas habis study as usual). If not, you may apply IPTA, but with CGPA3.0 ke bawah, I'm afraid you couldn't get field yang awak nak. My friend dulu STPM CGPA2.75 minta akaun IPTA tak dapat, now dah third year in Accounting di UniKL. Choose wisely!


Q : I wanna ask you which university suitable for chemical engineering? Lepas belajar nanti kerja apa boleh for Chemical Engineering? Saya minat subjek Chemistry. So ada course yg related with Chemistry tak untuk peluang kerja yang lagi banyak - AS

A : Chemical engineering bagus di UniKL, UTP, UKM, UM and etc. Untuk Chemistry, boleh masuk bidang Pharmacist (kalau awak minat kerja dalam lab), Lecturer (kena sambung master after your degree), Ahli Kimia (also kerja dalam lab).



Q : Mana lagi okay, ambil Diploma ke atau terus Asasi Engineering then terus Degree?  And let say result SPM saya dalam 7A or 8A sahaja and tak dapat A-level for oversea kalau saya punya asasi dapat CGPA 4.0, still have a chance tak pergi oversea? - AS


A : Kalau awak fast learner dan boleh manage time, choose Asasi - Degree. If not, start with Diploma - Degree. Yup, lepasan Asasi boleh pergi oversea. Make sure CGPA kena power. But if you are asasi in Medic saya tak janji awak boleh fly ke tidak sebab nowadays banyak sponsorship dah kurangkan hantar student kita ke luar sebab dah exceed capacity for Medic course.


Q : Saya pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran di UiTM dan akan tamatkan pengajian bulan Januari ini, Insyallah. Saya ada Diploma Pentadbiran Awam, lepasan UiTM juga. Saya cuma nak tanya, should I proceed with my Master or kerja dulu untuk cari experience? Dan apa website untuk cari kerja yang boleh dipercayai? I mean, yang selamat untuk kita upload resume kita - MZ


A : If awak masih rajin dan nak sambung study lagi, continue with Master oversea. Application MARA buka around Feb/March, CGPA 3.0 and above. Usually saya recommend kan ambil Master dulu, kalau awak ambil Master oversea boleh sambil belajar sampai berjalan di UK (hewhew). But if you nak kerja, boleh je. Pasal I cakap experience lebih penting tu I emphasise untuk pelajar lepasan Degree yang dah tak larat sambung study (Master). If you dah penat study, you may choose kerja. Boleh cuba apply dekat Jobstreet, laman web tu popular. Kalau nak cari kerja for fresh graduate yang tiada experience is quite susah. But, goodluck!



Q : What is your recommendation and your opinions on what should I do untuk bakal majikan tertarik untuk ambil saya bekerja dengan mereka? Do you have any tips? - MZ


A : Tips saya, résumé. Buat resume yg very impressive sebab resume tu first impression company towards kita. The most things nak masukkan dalam resume is CGPA and experience kerja (kalau awak time SPM/Diploma dulu ada kerja letak je). And second, time interview. Your English in speaking have to be good. Cukuplah sekadar fluent, tak perlu perfect grammar sangat, firm nak tengok awak boleh bercakap English ke tak since nowadays graduan CGPA 4.0 pun ada yg tak boleh speak English fluently. And if awak tunggu quite lama nak dpt kerja (4 bulan & ke atas), I recommend you untuk sambung je study,



Q : Saya 17 tahun. Pelajar SBP, aliran Sains Tulen. Trial tak gempak mana dan tak lah hancur mana. Sekarang ni hanya harap result SPM nanti. Saya bercadang nak amik Chemical Engineering sebab saya memang minat Chemistry, Physics except Biology. Memang cannot go langsung dengan Biology. Untuk ambil course ini better apply Asasi atau Diploma? And hanya certain universiti dan yg boleh ambil A-Level atau universiti ini hanya utk Degree and above atau mcm mana?

A : Kalau awak minat kos awak tu, either one pun boleh. You may choose Asasi Sains Fizikal in UM. If you nak relax sikit, take Diploma in Science or pick Diploma Chemical Engineering. Degree can be in any uni (UM,UKM, etc). No, A-Level ni ambil selepas SPM. A-Level ni untuk preparation pergi oversea, untuk course Chemical Engineering ambil subjek Chemistry, Physics and Maths (or Further Maths) dalam A-Level nanti. Kalau nak pergi oversea guna duit sendiri, boleh je apply IPTS memana banyak je offer A-Level/Ausmat/ADFP. Kalau nak under sponsor, boleh cuba SPC MARA. Application usually buka lepas result SPM. Boleh cuba tajaan lain seperti Petronas, Felda, Yayasan Peneraju, Bank Negara etc.



Q : Saya pelajar lepasan SPM tengah tunggu result. Saya ambil 10 subjects termasuk Biology, Physics dan Chemistry dan Accounting, tapi saya still confuse nak ambil jurusan apa lepas ni. Saya teringin nak sambung belajar oversea tapi saya tak tahu nak mohon scholarship kat mana and macam mana? - LZ


A : For the jurusan apa yang awak nak ambil tu saya rekemenkan tunggu result SPM awak macam mana since tak tahu kelebihan awak in subjek apa. Either science or calculation subjects. Untuk sponsorship, lepas je keluar result SPM rajin-rajin buka website MARA. Untuk oversea, boleh pilih either JPA or MARA. High chance in MARA sebab skop hanya untuk bumiputera while JPA ada quota untuk non-bumi. Apply hanya boleh salah satu, tak boleh both; policy MARA dan JPA. Untuk sponsorship lain yg ke oversea, awak boleh rajin bukak afterschool.my lepas result keluar or sekarang pun boleh mana tahu ada yg dah buka. Website ni tunjuk dateline sekali, lagi senang!



Q Saya nak tanya scholarship boleh mintak banyak ke dan tiada had? - LZ


A : Yes, tiada had. Kecuali MARA dan JPA, awak boleh pick either one sahaja.



Q : Isi UPU macam mana? - J


A : Isi UPU bulan 1 ni start, boleh beli no pin UPU di BSN. And one more thing, UPU ni buka sampai April so awak boleh tukar choice universiti awak selepas result SPM keluar. UPU system boleh dikemaskini 3 @ 4 kali.



Q : One more thing, I really interested in Maths. And haritu ada tanya senior pasal course Actuarial Science sebab itu course yg Maths related. Bila tanya semua org cakap serabut and pecah kepala all that sebab involved dengan probability. So what do you think? - AN


A : My sister did Diploma in Actuarial Science dekat UiTM Tapah dulu, she said yes memang banyak belajar statistic dan probability. But she survived ok je. Memang kos ni tough sbb involve too much with maths. If you memang minat sangat dengan maths, proceed with this course. My sister minat sangat kos ni dan she did well for her Diploma even though kekadang tu menangis sbb stress but if minat, benda tu akan jadi senang. Course ini memang demanding di Malaysia, give a try!



Q : I would like to know your personal thoughts about pursuing in Law or Medic. Of which I really love debating and talking but I just can't imagine my life without studying Science. What do you think? - IM


A : In university, you could do both field in one degree (minor and major). You may take BA Law with Chemistry (for instance). Law is your major and Chemistry is your minor, vice versa. Usually these kind of programme is offered in IPTS, you may google. But you could not take "Bachelor in Medicine with Law" since Medicine tu pun dah berat and usually not offered by university in Malaysia (or possibility tak wujud ada). You may choose to proceed with your studies in both field. Pick major and minor. Or if you want, you may do some research on dual-degree in Malaysia. Usually for dual-degree, your SPM result must be excellent (pass with distinction).



Q : Actually dok curious how to enter all these Kolej Mara Banting or Kolej Mara Seremban like you. Persediaan ke luar negara ka semua tu? Kena apply lepaih result kat Mara ka macam mana? - AHK

A : To enter KMB & KMS, awak kena apply MARA bawah program Skim Pelajar Cemerlang. Kena 7A & ke atas. Nanti lepas SPM result keluaq, rajin-rajin jengah website Mara sbb Mara ni jenis tak heboh kalau ada online application. Usually SPC MARA buka a week lepas result SPM keluar. Usually lah. 


Q : By any chance fail CAT or tak layak masuk ACCA lepaih CAT what can I do? selain repeat paper CAT? What option do I have? Then katakanlah dah habih ACCA, can I continue Master PhD semua tu using ACCA? sebab I don't have Degree but ada ACCA - AHK

A : Selain repeat paper, awak kena start balik macam biasa (konsep sama macam program Asasi/Matrikulasi kalau fail), but usually sesiapa yang failed first exam tapi bila re-seat second exam ok ja sebab dah dapat kesedaran & dah biasa dengan soalan. Usually. And after ACCA, awak boleh sambung buat Degree Applied Accounting awarded by Oxford Brookes University sahaja. Buat degree ni sat ja, 0.5-1 tahun ja (kena buat thesis etc). Belajar di uni yang sama (for IPTS lah kalau IPTA tak sure). And selepas dapat Degree Applied Accounting tu awak boleh continue Master macam degree biasa yang lain. If lepas ACCA awak tak nak sambung Degree Applied Sc, awak boleh pi Master terus but certain Master ja boleh. Direkemenkan ambil degree Applied Accounting tu lepas ACCA. But usually lepas ACCA orang dah tak buat Master semua tu sebab gaji for ACCA naik cepat, starting salary memang mcm budak Degree biasa but cepat naik gaji boleh exceed sampai RM30K. Tu sebab dakdak ACCA jarang ambil Master dah, if and only if sesaja nak ambil pun boleh. ACCA ni taraf lagi tinggi dari Degree biasa. 


Q : Selepas SPM, ada tak yang terus direct amik Medic. I mean 5 years terus medic tak payah Matrikulasi or Asasi and how? Any suggestion the best university dan selain Medic apa yang peluang kerja banyak dekat Malaysia (yang more to biology) - NA

A : Ada, awak boleh ambil preparation ke Mesir 3 bulan & fly pergi Mesir after that. Further info saya tak berapa sure which uni ada but for sure di IPTA benda tu, you may google. Medic bagus di UM, UKM, USM (medical/biology field). Peluang kerja selain jadi Doctor, awak boleh jadi kerja bidang Microbio (pasal kuman etc), Pharmacist, Lecturer. But usually graduan medic jarang kerja those bidang & sanggup tunggu kerja jadi Doktor sebab penat belajar susah payah and end up tak jadi doctor. So if you wanted to be a doctor, choose Medic. But if you nak kerja in Biology-related field choose specific course mcm Biotech, Pharmacy, Veterinary etc. Personally, I won't recommend you to pursue in Medic sebab by the time you graduate doctor dah exceed capacity in Malaysia (kalau perasan banyak sponsorship dah reduce intake pelajar Medic), choose Biology-related field untuk you job security in future.


Q : You took IELTS right? Was it hard? Did you take any course before taking the exam? And kalau exam ielts berapa hari? - AA

A : Yes, I took it before. My college ada kelas IELTS sendiri so we learnt from that. Preferable beli IELTS exercise book di Kinokuniya, helps me loads. To determine it hard or not, depends on you. For me, not really. Usually 2 days je. Writing, Reading & Listening would be compacted in a day, Speaking would be the day after.


Q :  If you don't mind, I'd appreciate it if you can tell me what you know about TESL and your opinion about it. I've done my own research and consulted my school counselor but for me it's always better to know people's personal view. If you'd like to share with me stories and experiences of your friends, families or anyone you know who are taking this course, I'd be more than thankful - AK

A : Regarding TESL, I would say yes IF you are planning to continue the path till Master/PhD. Since nowadays, there have tremendous TESL students (degree holder) who are jobless since MoE (Ministry of Education) could not grab all the TESL students to fit in every schools/colleges. Due to lack of funding to pay them salary & lack of placement in schools. Every year the IPTS, IPTA, IPG, MRSM-bounded students (MARA scholar) & Overseas students producing unlimited students in TESL but the placement is limited.  My friend who graduated from Wellington Uni, New Zealand (MRSM-bounded scholar) had to wait for about 9 months before MRSM called him for placement. Even the bounded ones have to wait and do other part time works (cashier in Tesco, etc) before the announcement for placement by MRSM/MoE.  My other friend who graduated from UIA also had to be jobless around 5 months for the placement in SMK/SMKA/SMT. Ended up, he continue his Master under PascaSiswazah in UK. Please be cautious, MoE lack with the placement for fresh-graduate. Got a placement, but few. Really few. My Wellington-friend was quite lucky get the placement than my UIA-friend. Additional info, since Malaysia got loads of TESL students (degree holder), MARA has stopped/lesser produce TESL students this year & afterwards. I won't prohibit you to pursue in this course since this is your passion BUT do please continue with your Master once you graduated. With Master, you job prospect is widen. With degree, I worry much of your future since the recent year shows how bad the TESL graduate to get a job/permanent job. With Master/PhD, you could be a lecturer/establish a tuition centre/etc. If we look upon monetary reason, be a lecturer is worth. Gaji tinggi.

Q : Saya perlukan sedikit advice and opinions bro dalam beberapa courses yang saya minat; Alam Bina, Botanical and Actuarial Science. Frankly speaking, saya hanya faham ketiga-tiga course ini secara dasar sahaja. Saya harap bro sudi membantu untuk explain. Buat masa sekarang, saya tengah mencari scholarship untuk apply tapi tak banyak yang offer untuk SPM sebab result trial tak valid - IK

A : I opine Alam Bina, Seni Bina & Architecture are the same thing isn't? Untuk kos Alam Bina, IPTA seperti UM, UIA, UKM, UiTM. For specific requirement kena tengok di website uni(s) tu sendiri. But for general, you have to score in Maths, English, Additional Maths. Kalau Ifah tak pernah ambil subjek Lukisan Kejuruteraan time sekolah pun boleh apply as long as minat. Tak pandai melukis pun takpe, on semester one you will learn how to lukis perfectly. Jangan risau. For job prospect, Ifah boleh works as Architecture, Arkitek Landskap, Interior or exterior designer. Usually for architecture and law, am not really recommended you to continue degree in oversea sbb Malaysia ada board Arkitek tersendiri and we have to obey their regulations. Boleh nak apply oversea under MARA or JPA, takde hal. But when the day you graduated, ada a bit problem you have you face. Abroad silibus & local silibus of Architecture berbeza sebab if Ifah study Archi dekat oversea, you will learn pasal silibus diorang. That is why ada a bit problem bila Ifah grad, kena pergi badan Arkitek Malaysia to approve your sijil belajar (if you belajar oversea). I recommend you study local, if you nak kerja di Malaysia. For sponsorship, usually akan dibuka lepas SPM result keluar. Check selalu dekat afterschool.my lepas result keluar. For pathway to university selepas SPM, Ifah boleh ambil Asasi Alam Bina (UiTM,UIA) - Degree Archi OR Matrikulasi/STPM - Degree Archi OR Diploma Sc/Diploma Archi - Degree Archi. Anyway, ada Q and A pasal Archi I found on internet (click here)

For Botanical, am not really sure what it is for specifically. But for general, Botanical, BioTech, everything yg involve biology and persekitaran ni dalam department Science Technology and Bio-Science. UM and UKM ada menawarkan kos ini. For job prospect, Ifah boleh kerja as researcher, lecturer, pakar botani. Botani in Malaysia is really demanding since we have variety flora-fauna yg giat dikacukkan every single year. Untuk path ke universiti after SPM, boleh cuba Asasi Sc/Matrikulasi Sc Module/STPM Sc Stream in any uni and Degree Botanical/Bio-Tech/related field OR Diploma Sc - Degree. For abroad university, I prefer either UK or USA. For sponsorship, boleh cuba survey Sime Darby and any plantation NGO. Check di afterschool.my

Actuarial Science (AS). Am really glad and recommend Bumiputera to continue on this field. Since, AS ni banyak dimonopolise by non-Bumi. This field is really demanding dalam Malaysia sbb Malaysia kekurangan actuaries. For AS, Ifah kena strong in Additional Maths (priority), Maths, English. In AS, Ifah akan belajar banyak pasal Statistic, Probability and Applied Maths (aplikasi Maths dalam kehidupan). I heard ramai Bumiputera worried nak ambil kos ni sebab dia banyak involve with calculation. If you are good in calculation, then proceed. Kalau Ifah taknak terlalu tertekan dengan kos ini, go with Diploma in Actuarial Science first baru proceed with Degree. If not, boleh apply Sc Fizikal di PASUM OR Asasi Sc di Uni Tempatan. Both are good. The best uni so far for IPTA : UM and UiTM. Untuk permohonan ke luar negara dalam bidang ini, saya rekemenkan pergi ke USA. USA is good in making actuaries every year. MARA, JPA, Bank Negara and MNRB adalah scholarship yg famous dalam field ni. MNRB is opening the application sampai this 5 Jan, give a try!


Lukman Hakim Khiruddin is currently devoting his work as an accounting freelancer and education consultant, based in Kuala Lumpur. He started to active on consultancy services since 2014, through social media to assist school and university leavers.

116 comments:

  1. Assalamualaikum, abang Lukman. Nak tanya, I've been dreaming to pursue my studies overseas, to become a nutritionist/dietitian. But then my mom ada cakap pasal Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), tapi course yang paling dekat pun (walau jauh) is asasi perubatan. Bunyi macam best je study dekat situ as well menjalani latihan ketenteraan. So, if I did chose UPNM, boleh ke lompat terus pergi sambung degree in nutrition after asasi perubatan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam. If you are planning to pursue your studies abroad then you may apply for MARA Ijazah Luar Negara - SPC (application would be opened on upcoming March selepas result SPM released).


      Selepas Asasi Perubatan/Asasi Sains Hayat, adik boleh continue in any Biology-related field seperti Medic, Veterinar, Nutrition, Dietitian, Pharmacy and stuff. Akan jadi masalah bila adik ambil Asasi Sains Fizikal dan nak lompat ke Ijazah Perubatan, itu tak boleh. As long as your silibus masa Asasi/Matrikulasi berkaitan dengan biologi, adik boleh.

      Delete
  2. Nak tanya apa maksud 5 spm kredit? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 SPM Credit - 5C dan ke atas. Tak kisah C ataupun C+, both adalah credit.

      Delete
    2. Maksudnya result kita kena sekurang kurangnya C ke? tak boleh ada D?

      Delete
    3. ha'ah, at least 5 subjek dapat C & ke atas. Kalau D tu susah sikit lah, automatic akan affected your cumulative grade.

      Delete
    4. okay terima kasih awak :) semoga dimudahkan segala urusan

      Delete
    5. salam. saya bercadang nak ambil diploma QS. tapi saya addmath G, Bio and Chemistry D. Agak2 lepas tak? Thanks in advance!

      Delete
  3. Awak pun amik IELTS eh :3

    ReplyDelete
  4. Assamualaikum. saya nak tanya, apa kerja lepas study actuarial science ya? Sebab saya macam berminat dengan study ni. since dia melibatkan maths. Dan apa beza IB and A-levels ya? saya still tak faham. Yang mana lagi elok? and why? Some of my friends said IB lagi bagus. So, i wanna know your opinion; sama ada nak pilih IB or A-levels.
    thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Job prospects - Financial Manager, Financial Analyst, Accountant, Financial Planners, Bank-related field (Bank Negara or Commercial Bank), Insurance Company (bukan kerja jual insurans cari sales ye), Investment Firms, Consulting Firms, Government Sectors (PTD, etc).


      IB ni preparation programme ke oversea (most country terima this qualification. IB usually untuk students yang nak pursue degree in Science-related fields. If you nak ambil degree Accouting also can, but you WAJIB ambil Biology/Physics/Chemistry (either one)! Sebab itu subjects wajib dalam IB. IB ini bukan 100% academic-oriented. Exam sebenar yang diambil kira markah hanya pada semester terakhir (exam semester biasa ada, tiada carry mark jangan risau). Bila masuk IB, you have to make TOK (Theory of Knowledge essay thingy), CAS (community service) and stuff. Also in IB, you have to take 6 subjects yang teras (ada Malay subjects, komsas thingy) & 3 subjects HL (Higher Level) you can choose which subject nak. IB takde CGPA, diorang pakai points. Maximum 45 points, usually scholarship nak 35 points.


      A-Level. Usually boleh ambil 3 atau 4 subjek based on your future degree field. A-Level ni prepararion/foundation programme. A-Level adalah 100% exam-oriented. A-Level ada 2 kali exam, AS (Advanced Subsidiary) dan AL (Advanced Level). AS diambil masa first year, AL diambil masa second year. Walaupun hanya 3/4 subjects tetapi silibus are deepest(est).



      Which on is better? If you suka 100% exam oriented, pick A-Levels. If you suka buat kerja amal & belajar di luar kelas then take IB. Disclaimer : My IB's friends cakap IB ni stressful nak arwah & tak cukup masa tidur but once you dah masuk degree, benda tu yang paling korang rindu.


      If you yang jenis suka rileks sap kok, take A-Levels. If not, IB is your destiny. Gittew

      Delete
    2. But for sure those foundation studies boleh apply sponsorship tak? Or kena guna duit sendiri?

      Delete
    3. Boleh. Apply sponsorship yang offer preparation pergi oversea. Usually sponsor yang decide you ambil IB ke A-Levels ke Ausmat ke ADFP ke CPU ke. You boleh apply sponsor macam Maybank, Shell, Astro, Maxis, JPA, MARA, MNRB, etc. Rajin-rajin tengok dekat afterschool.my during January hingga April. Sana ada dateline scholarship sekali for reference.

      Delete
  5. Kalau nakpi overseas for Bsc (Hons) Optometry, jika saya nak ambil IB, subjek mna yg okay utk HL? Kalau x dpt sponsorship, boleh sy ambil Bsc (Hons) Optometry dkat UIA or UM dgn saya punya sijil IB?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usually HL subjects been chosen based on which country you nak pergi (UK ke Ireland ke India ke), once you entered IB ada sesi pemilihan subjects masa minggu orientation they will tell you deeper which suits you well. As for general, take Biology HL Chemistry HL & Maths HL (since somehow in UK's uni diorang wajibkan Maths HL for IB's leavers, depends)



      Yup, boleh lepas IB nak sambung in local uni. UM ada mention IB's requirement for their degree, UIA not sure. For other IPTA, you have to consult directly with them sbb kekadang dalam online application takde untuk lepasan IB/A-Levels ni, you kena apply direct. For IPTS, most of them terima your sijil.


      Anyway, let say if you are stranded here in Malaysia you boleh apply Manipal Melaka or Newcastle/Nottingham/Herriot-Watt/Southampton Malaysia's branch

      Delete
  6. Misalnya tak dapat scholar for further studies in overseas, can i apply for loan? How to apply?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loan apa ye? Loan peribadi untuk biaya pendidikan atau loan pendidikan mcm Yayasan Bank Rakyat, JPA?


      For yayasan bank rakyat (ini loan boleh ubah), apply online thru website. Bakal dibuka semula this March (I guess). Bank rakyat sendiri ada loan pendidikan, kena apply direct di HQ Kuala Lumpur (interest lagi tinggi dari personal loan). Pinjaman Yayasan Bank Rakyat & Pinjaman Pendidikan Bank Rakyat adalah dua entiti berbeza.

      For JPA loan, kena masuk second year universiti oversea baru boleh apply. Only cover your fees.


      For MARA loan, boleh juga apply masa bro second year di oversea. Sometime MARA cover overall expenses (Living cost, Uni's fees, etc), BUT sometime MARA only cover your fees. Policy every year berubah.

      Delete
  7. Saya nak tanya. saya minat English and kalau boleh saya nak ambik course yang ada English related. Like TESL or International Communications. But at the same time, time form 5 i've been doing well in history so i thought i should take law. but law and tesl are two different things.So which one is better? My trial results are not very good since i got two fail subject (chemistry and addmath). But i also have intentions nak study oversea tapi result trial teruk sangat. Does it affect my chance nak study overseas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TESL/International Communication : If you ada minat mendalam nak belajar English, go ahead. Some people belajar English just for saja-saja, or only for to meet the requirement. Dalam TESL, you belajar analyse the language. International Communication, am not really sure.


      Law : in Law, you have to be good in English & konfident cakap depan orang ramai. If you ambil Law, you kena good in memorising. Hafal akta, hafal regulations & stuff. If you minat menghafal, go ahead. And for job prospects, (this is only based on my experience, not really accurate) Muslims yang ambil law course usually tak ramai end up jadi lawyer conventional sbb risaukan hal dosa & hukum hakam kalau tersalah bela persalah. Usually Muslims laywer would choose bidang something like Syariah (urus hal masalah kahwin & stuff), works with Kastam/Polis. And again, this is not a FACT. Based on my experience meeting people.


      Personally if you minat Sejarah or English, pick which one yang you rasa nanti bila dah grad job prospect tu besar. Takkan lepas belajar nak menganggur kan?


      To be pure honest, if you mintak scholarship lepas result SPM keluar diorang tak tengok pun your trial result (even ada failed). UNLESS you apply scholarship macam Bank Negara & Kijang Emas, tu am not really sure. But for normal scholarship like JPA & MARA, diorang usually tengok result actual SPM je. Tak affect pun kalau you ada niat nak study oversea.


      Jangan lupa buka afterschool.my selepas result SPM keluar @ during January until March! Takut terlepas scholarship dateline.

      Delete
  8. assalammualaikum, I am currently taking dip in TESL sem 4 at kptmkl. is it possible for me to take psychology courses related for my degree since i 'd like to become a clinical psychologist? can u give me guidance? :( and, I have interest to futher my studies in linguistic too. so, I am quite confused rn which one should I choose for my degree? I need someone's opinion which one is much better? hope you can help :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, you may choose to major in Psychology or Linguistics masa nak apply degree nanti.


      But personally, I won't really recommend you to continue in Psychology since the job prospect di Malaysia tak berapa luas. My friend graduan lepasan Psychology but still got no job :( But it depends, kalau you sambung sampai Master I bet you will get the job yang you minat (clinical Psychologist)


      For Linguistics, yup. Since this field for job prospects memang quite luas. With linguistic, you lepas grad boleh masuk firma-firma, or jadi researcher in uni (need Master holder), or even Ambassador (pegawai diplomat).



      For both field, I recommend you sambung sampai Master if possible :)

      Delete
  9. assalamualaikum saya baru lepas spm jaa tahun lepas.. saya nak tanya.. saya berminat dengan kos arkitek dan akaun... boleh bagi tahu universiti yg sesuai dgn kos yg saya minat tuu..dan ceritakan tentang kos sya minat tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam Azamuddin.

      Untuk course Architecture saya dah explain secara details dalam soalan di atas; last question ditanya oleh "IK", sila scroll.

      IPTA yang terbaik untuk bidang Accounting di Malaysia ialah UM, UIA dan UUM. Untuk IPTS; Sunway University dan APU. Bidang Accounting melibatkan calculation (bukan seperti Maths) dan perlu memorise the formulae. Usually kalau awak selalu buat exercise, memorising the formulae bukan masalah besar.

      Bagi saya, bidang Accounting antara course yang significant di antara semua courses. Setiap firm yang bertapak memerlukan department yang melibatkan accountancy, jadi soal skop pekerjaan adalah besar. Selepas anda mengambil ijazah dalam bidang Accounting, anda disarankan mengambil program professional seperti ACCA dan CIMA untuk mendapat title "Akauntan Bertauliah".

      Delete
  10. Assalamualaikum. So eemmm.. Ada tak before this orang tanya pasal course Veterinary Medicine? If dah ada, maybe you can link me to it? Or if tak ada, can you explain me what to do if nak take veterinary medicine? Because I really want to be a vet. The only IPTA I know yang orang sekeliling sebut is UPM but... people says competition high sangat-sangat because not many Universities yang offer course tu even in the US. ._. So yeah. Tak pasti if it's true or not about semua yang saya dah cakap tu. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. You may take Matriculation or Foundation or Diploma path to continue your degree in veterinary. Degree took 5 years (belum campur your Diploma/STPM/Matrikulasi)

      After graduate, kalau awak nak conduct vet practice, awak kena ada certificate dari Malaysia Veterinary Council. This course tak sama macam Medic yang perlu kan housemanship and stuff.

      In Malaysia, course Veterinary hanya ada di UPM dan UMK setakat ini (10th January 2015). Awak boleh masuk Asasi Pertanian di UPM untuk ke ijazah veterinar di UPM (contohnya)..

      Delete
    2. Saya form 5 ambil spm tahun ni saya tk ambil addmath tp still boleh apply diploma in interior design kan? I mean after dpt result spm. Boleh terangkan cara2 dia mcm mana nk terus amik diploma lepasan spm? Terima kasih hehe

      Delete
  11. Salam. I am currently dip in sc quantitave sem 6. I need your help to guide me further my degree. Since my performance in this course is not so good. Result pun cukup cukup makan boleh katakan atas pagar. Calculation is bad for me but I can go through theory maybe hmm 50/50. Please suggest or give me advices about any courses yg sesuai untuk saya sambung degree

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, basically saya akan suggestkan awak ceburi bidang Language ataupun Arts. Berdasarkan education background awak, tiada masalah kalau nak apply Ijazah untuk kos Language ataupun Arts. Harap ini membantu.

      Delete
  12. assalamualaikum.
    saya baru lepasan spm 2014, currently doing foundation before pergi degree untuk actuarial science dekat Asia Pacific University. nak tanya, mcm mana saya nak sambung belajar ke luar negara sama ada di sponsor atau loan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kindly read my previous entry,

      http://lukmankhiruddin.blogspot.com/2014/12/steps-to-apply-for-foreign-university.html

      Delete
  13. salam..nk tny..kalo bi spm ckup2 mkn..nk bg cntk utk interview..nk amek nov paper ye..tp sy google kena amek 6subjek..mcm mn tu..or amek muet je..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, saya kurang faham mengenai peperiksaan SPM ulangan.

      Delete
  14. Nak tanya la kan.. kalau nak apply scholarship ni based on our result ke?? Bagus ke x bagus macam tu?? Kalau mcm saya,i took 10 subject for SPM. And i got middle result. *6A*. but the things now is,i have one E. *malu*. Is it hard for me to have the chances nak apply n dpat scholarship?? One more thing is,scholarship ni dia taja je kita without any bayaran balik eh? N did scholar look onto our parents punya salary. I mean kalau gaji makbapak tinggi then x dapat la . Since ive heard kalau bole scholar ni taja for 3k and below je.. tu pun tgok gak bilangan family's member n status hidup. Please reply. Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apply scholarship memang berdasarkan result. Personally, if you have an E (at least one) it is quite hard for you to be accepted for a scholarship but I would say "rezeki itu di Allah yang beri". Just apply. Scholarship memang taja kita sepenuhnya, scholarship bukan loan yang perlu dibayar semula. Some scholar will look upon your family income and some are not. And please please and please, you have to read more. Don't depends on people to feed all the infos.

      Delete
  15. Assalamualaikum.. I got Jpa-Mara scholarship 2015...sy ni lepasan spm'14 lah. Alhamdulillah.. and now....im not really confident la abang lukman.. as i heard that program persediaan(xkira la jenis apa) sangat susah.... my parents memang nak la kan sy terima jeh.. but,hmmm... haha. Boleh tak tell me randomly pasal program persediaan ni? Dah baca dah yang atas atas tu tp still nak tahu lagi.. so that i can decide.. n nak tya, if we failed to get the minimum mark(points ke apa), confirm kena reject kan? so apa haluan kita lepas tu? apply local uni sebb dah tak boleh fly? and, kena bayar balik ke kos yg dia tanggung ms program persediaan tu? i will be greatly thankful if u can reply this ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. If you failed to pass their minimum marks to fly, awak akan dihantar study di Malaysia (still ditaja sepenuhnya, jangan risau). Local university akan di-decide by penaja, anda tak perlu apply sendiri. If you ask about MARA-JPA, then you don't have to pay anythinh once you graduated (either you fly oversea or stranded in Malaysia)

      Delete
  16. Salam.

    Baru2 ni saya ada pergi karnival pendidikan MARA.
    Universiti2 swasta yang ada tajaan MARA.
    Saya dipanggil untuk temu duga untuk pembiayaan MARA untuk sambung belajar di Asia Pacific University.

    Timbul juga kemusykilan,
    benarkah pelajar2 APU dijamin dapat kerja dan tiada apa2 caj tersembunyi yang akan menyusahkan di kemudian hari kan?

    Saya lulus temu duga untuk pembiayaan MARa.

    Yuran, penginapan, elaun sara hidup per bulan, duit stationary per tahun, duit laptop juga ada pembiyaan mara.

    Satu lagi, pembelajaran di APU memang diiktiraf dalam dan luar negara kan?

    Sya dapat panggilan untuk ke APU bulan Mei 2015 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk soalan pertama awak, jawapannya adalah tidak. Tiada caj tersembunyi. Kalau ada pun, MARa yang akan bayarkan, bukan awak. Yes, APU memang ada proven track graduan mereka dijamin kerja once graduated. Jangan risau. Dan untuk menjawab soalan terakhir awak, MARA atau organisasi yang bakal menaja awak tak akan senang-senang hantar pergi universiti swasta kalau universiti tu tak cemerlang di Malaysia. Ingat tu.

      Delete
  17. Assalam..sy nak tanya..sy dapat foundation in science and technology kat kolej mara kuala nerang..sy perlu buad loan mara ke tak ? Ke foundation tu mmg tak perlu loan mara ? Thanks 😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu apply loan MARA, itu adalah program foundation/matrikulasi. Elaun diberi setiap bulan oleh MoE sebanyak RM100-RM200.

      Delete
  18. hi, saya currently student of dip in TESL. is it possible kalau lepas habis diploma saya nak sambung ke BA Hons in Psychology or degree in psychology? dua program ni ada beza ke? thanks in advance.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, boleh je nak sambung Psychology after Diploma in any field (for IPTS requirement). And basically, BA Hons and Degree tu sama je. Yang beza kalau ada degree BA Hons ataupun Bsc Hons, itu beza silibus yang korang bakal belajar. Selain itu, setahu saya tiada.

      Delete
  19. Hye bro, i had vet thru ur faqs above mentioned that we can go directly to mara office level 3 to apply for study loan. Is it possible even they didnt publish any offer yet in their website

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, yes it is possible. But you must insist the MARA officer to give you the borang manual to fill in.

      Delete
  20. Asalam luqman, im into courses that involve numbers like maths etc, so i planned to pursue my studies in finance. Did i make a right decision? And can u please tell me the difference between finance and accounting. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. If you love Maths, I would suggest you to proceed with Science Actuarial or Quantitative Science. Both of this courses consist some of Statistics, Maths,and et cetera.

      Difference between accounting and finance, you better read this http://www.businessadministrationinformation.com/resources/degrees/the-difference-between-finance-and-accounting-degrees

      Delete
  21. Assalamualaikum, saya nak tanya beberapa soalan. Saya bercadang nak ambik cat under yayasan peneraju dkt sunway college tapi, saya memang teringin sangat nak sambung acca dekat oversea. Saya tam berapa pasti but so far saya tengok, semua scholarship untuk lepasan pre u (undergrads) ialah untuk menuju ke degree. Ada tak possibility scholarships ni nak sponsor lepasan cat buat acca dkt oversea? Kalau abang ada kawan yg buat cat ni, abg boleh tak tanyakan mcm mana nak dapatkan sponsor utk sambung acca ke oversea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak boleh mohon mara if your percentage 75 and above. Btw,banyak je schoolar lain yg sponsor ACCA . kena rjin google

      Delete
  22. Apa beza Bachelor in Tesl dan Bachelor in English (linguistics)? How about the career opportunities for both these courses? Which one is better?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Career opportunities for the latter is more widen dari TESL.TESL consists more about education whilts Linguistic consists banyak benda. Linguistic boleh proceed masuk Journalism, Ambassador, Translator and et cetera. Basically, Linguistic is more preferable.

      Delete
  23. salam dik. nak sambung degree dalam actuarial science di uni swasta..any idea yang paling marketable uni and murah. need your expertise in this. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Untuk Actuarial Science, saya hanya boleh rekemenkan Sunway University. Sunway University adalah top university untuk kos ni. Anda boleh apply pinjaman MARA, jangan risau.

      Delete
  24. Salam.
    Awak rasa kalau saya completkan CAT .
    Then nak buat degree . which one better degree in accountancy or degree in accounting n finance?
    Sebab pada saya agak susah jugak sebenarnya saya nak habiskan semua 9 paper CAT. Then, saya tak berani nak ambil risk untuk terus buat ACCA . once more, CAT just 63 creds dah termasuk MPU semua which is tak cukup untuk pursue degree in MY since dekat MY perlukan 90 creds if nak sambung degree but in oversea boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Saya sarankan anda ambil Degree in Accountancy. Degree ini merangkumi pure accounting (major) dan mudah untuk anda buat professional certificate kelak di masa depan selepas habis degree. Pure Accounting degree mendapat banyak exemption paper dari Accounting & Finance. Dari aspek lain, majikan lebih memandang Degree in Accounting jika anda memohon position Akauntan ataupun penolong Akauntan.

      Delete
  25. Salam bolehke lulusan ijazah sarjana muda sains kesihatan pemakanan further master dlam bidang medical radiation.adakah boleh wlaupun ianya bidang berlainan tetapi msih dlam skop kesihatan.mcam mane ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf, saya kurang ilmu dalam bidang Science :)

      Delete
  26. Hi,can i ask u a few questions?n i really really really do hope u can answer asal.im interested in law but i got 3as 3b+ 1b 1c 1d.i applied for uitm first intake but tklepas since they chose org w better results.n injust applied for sexond intake but im afraid i tk dpt.i know ada ipts but lets say my family now financially unstable n i tknk susahkan dia orang.soo..,,is there any diploma punya prgram yg i can ambik law for degree???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.

      Untuk IPTA, ada 2 Diploma untuk Law field. UNISZA - Diploma in Law (but has probs with recognition etc) and UKM - Diploma in Islamic Judicial and Legal Profesion.

      Saya syorkan, awak sambung STPM dalam bidang berkaitan. Lebih jimat kos, dan pengiktirafan lebih tinggi dari Matrikulasi. Pastikan awak score well dalam STPM, dan apply degree in Law di UiTM dan sebagainya. If you score well in STPM, awak ada highest chance untuk apply scholarship IPTA seperti JPA PIDN (scholarship, takde interview, just apply online), Yayasan Daya Diri, Tenaga Nasional Berhad dan sebagainya.

      Since law field ada beberapa sijil yang perlu anda ambil jika sambung pengajian di IPTS, saya sarankan awak sambung Law di IPTA. Buat STPM, score well dan sambung Degree Law di IPTA. If God wills, you will placement in IPTA as long as your CGPA is 3.50 and above. Treat STPM as your second chance. Tak perlu fikir apa orang nak cakap if you happened to take STPM. Kalau nak berjaya, strive for the best.

      Delete
  27. i didnt know u would reply the messsage cepat gila!!oh my thank u so muchh!!tu la i did take stpm but then i dropped out masa bulan 6 now i am really really really regrettt������n kalau nk sambung now sgt lah rasa dah lambat sgt������

    ReplyDelete
  28. n rasanya kalau saya sambung balik now mesti dah lambat sgt kaaan haissT_T serious rasa menyesal sgt sgtt

    ReplyDelete
  29. Salam hi there. Saya lepasan diploma dengan cgpa 3.00. Dalam proses apply degree di aus. Mampu ke cgpa 3.00 ni nk scholarship ? Ade ke yang sudi taja ? Parents pun sepertinya tak yakin sebab yelah tak cemerlang sgt pun. Saya mmg apply je ini pun sbb tak dpt offer ipta. Btw saya course science geomatics

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, saya pun ada masalah sama macam awak and i pun dip in sc geomatic. I nak sangat further degree oversea tapi tu lah takut bila tengok requirement scholarship semua. And boleh tahu tak what university that u applied in aus? Is it still in geomatics?

      Delete
  30. Asslm.. nak tnya.. kalau lpasan CAT nak ke degree.. ada tak tmpat lain yg bole smbung dgree lpasan CAT slain drpd kprm bangi?

    ReplyDelete
  31. hi saya just nak share je dekat sini..taktau nak tanya apa eventhough banyak sgt persoalan sbnrnya. Well sekarang ni saya baru je sambung degree in physiotherapy dekat uitm, honestly i hate this course because takde hati sangat dekat physiotherapy nih and susah sangaaaat in my opinion..mostly bila i tanya students from diploma physio yg continue degree in physio jugak, diorang semua tak suka course physio but terpaksa sambung just bcs nak survive utk kerja..when i ask them, they said they seriously hate this course. I was a bit down bcs yelah baru je masuk, tiba2 senior semua termasuk the lecturers semua ckp

    ‘eh y amik this course, nanti menyesal..etc.etc'

    i pun mcm serious laaaa? why everyone kat uni ni negative sangat, at least give me some support!
    Then baru lah rasa mcm menyesal sgt amik this course, kalau ikut minat i prefer psychology bcs minaaat sangat but semua org tak setuju bcs they say psychology susah nak dpt kerja! And to be honest kalau i further my studies in osychology pun, i dont know nak kerja apa nanti bila dah graduate?

    I seriously taktau nak buat apa Ya Allah..buntu fikir..ditelan mati mak, diluah mati bapak ��

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum,saye student cat,in shaa Allah januari 2016 nak sambung acca. saye plan nk buat paper F dekat malaysia dan lengkapkan paper P dekat overseas-uk. saye rase nk mohon scholar untuk paper P nanti untuk continue acca dekat overseas,awak rase ade ke scholarship yang macam saye plan ni? ade ke ditawarkan. Ape pendapat awak? atau cadangan? Saye plan mcm tu sebab currency skrg tk izinkan nk pg sane dulu so i think i should wait. Pening fikir :( Terime kasih luangkan mase untuk bace dan reply ye,thanks a lot,jazakallah khair :)

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum,saye student cat,in shaa Allah januari 2016 nak sambung acca. saye plan nk buat paper F dekat malaysia dan lengkapkan paper P dekat overseas-uk. saye rase nk mohon scholar untuk paper P nanti untuk continue acca dekat overseas,awak rase ade ke scholarship yang macam saye plan ni? ade ke ditawarkan. Ape pendapat awak? atau cadangan? Saye plan mcm tu sebab currency skrg tk izinkan nk pg sane dulu so i think i should wait. Pening fikir :( Terime kasih luangkan mase untuk bace dan reply ye,thanks a lot,jazakallah khair :)

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum,saye student cat,in shaa Allah januari 2016 nak sambung acca. saye plan nk buat paper F dekat malaysia dan lengkapkan paper P dekat overseas-uk. saye rase nk mohon scholar untuk paper P nanti untuk continue acca dekat overseas,awak rase ade ke scholarship yang macam saye plan ni? ade ke ditawarkan. Ape pendapat awak? atau cadangan? Saye plan mcm tu sebab currency skrg tk izinkan nk pg sane dulu so i think i should wait. Pening fikir :( Terime kasih luangkan mase untuk bace dan reply ye,thanks a lot,jazakallah khair :)

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum,saye student cat,in shaa Allah januari 2016 nak sambung acca. saye plan nk buat paper F dekat malaysia dan lengkapkan paper P dekat overseas-uk. saye rase nk mohon scholar untuk paper P nanti untuk continue acca dekat overseas,awak rase ade ke scholarship yang macam saye plan ni? ade ke ditawarkan. Ape pendapat awak? atau cadangan? Saye plan mcm tu sebab currency skrg tk izinkan nk pg sane dulu so i think i should wait. Pening fikir :( Terime kasih luangkan mase untuk bace dan reply ye,thanks a lot,jazakallah khair :)

    ReplyDelete
  37. Assalamulaikum. Saya student foundation in science unikl. Nak tanya, dah habis foundation nanti, if i want to further degreein actuary science boleh ke? Thank you.

    ReplyDelete
  38. Saya bekas pelajar mrsm,dan result saya mostly just average but Math usually memang fail,BM,BI and Sej always antara A or B,sekarang amik aliran seni dgn mata pelajaran tambahan sastera melayu,tapi memang tak ada minat nak sambung either of the subject tambahan,Trial saya pun cukup cukup tapi math fail,Saya minat more to travel and outdoor,ingatkan nak masscomm,tapi ada cadangan lain tak and which uni to go?

    ReplyDelete
  39. Saya bekas pelajar mrsm,dan result saya mostly just average but Math usually memang fail,BM,BI and Sej always antara A or B,sekarang amik aliran seni dgn mata pelajaran tambahan sastera melayu,tapi memang tak ada minat nak sambung either of the subject tambahan,Trial saya pun cukup cukup tapi math fail,Saya minat more to travel and outdoor,ingatkan nak masscomm,tapi ada cadangan lain tak and which uni to go?

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum.... kalau kita nak sambung belajar di oum peringkat ijazah dan master.. lepas kita habis belajar tu kita boleh dpt kerja ke.. sbb sebelum ni.. saya ada dgr kisah ttg jpa tak iktiraf oum.

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum.... kalau kita nak sambung belajar di oum peringkat ijazah dan master.. lepas kita habis belajar tu kita boleh dpt kerja ke.. sbb sebelum ni.. saya ada dgr kisah ttg jpa tak iktiraf oum.

    ReplyDelete
  42. I am an iium students. Currently stdying dalam course physical science.this is my first semester in pj. Saya nak tanya ada tak anyscholars yg trima results foundation as requirements untuk fly oversea. Saya nak sambung chemical engineering for degree. Somehow ada ke yg offer scholarships guna results foundation or ada ke yg accept first semester punya results ?

    ReplyDelete
  43. salam,saya last sem diploma interior design uitm.kos apa yang boleh saya sambung?actually saya minat maths.boleh ke saya sambung ke arah maths?

    ReplyDelete
  44. ASSALAMUALAIKUM W.B.T ... sy nk tanya , SPM sy dpt D untuk Kimia ... skrg sy ambil dip sains uitm ... cgpa sy sO far abOve 3.6 ... perlu ke sy ulang paper Kimia SPM n dpt k nnt sy apply degree medic ? Laku ke nnt result ulangan tu ??? Terima Kasih :D

    ReplyDelete
  45. Saya pelajar diploma kptm kl. Tahun depan dah practical. Jadi saya nak minta respon untuk saya sambung degree kos apa? Sekarang saya diploma kos Business Information Technology. Jadi, perlu ke saya sambung kos ni untuk degree? Atau sambung degree kos lain? Sebab saya taktau kerja apa bila amik business IT ni. Minta respon

    ReplyDelete
  46. Saya pelajar diploma kptm kl. Tahun depan dah practical. Jadi saya nak minta respon untuk saya sambung degree kos apa? Sekarang saya diploma kos Business Information Technology. Jadi, perlu ke saya sambung kos ni untuk degree? Atau sambung degree kos lain? Sebab saya taktau kerja apa bila amik business IT ni. Minta respon

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum. Saya otw tunggu result SPM keluar dan insha Allah nak sambung belajar dalam bidang optometry. Is there any scholarship for this course? MARA ada tajaan untuk bidang ni as I've read some information from another blogs. Tapi, saya kurang jelas tentang tajaan MARA di peringkat asasi. Adakah MARA akan menaja students di peringkat asasi?

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum.. saya merupakan bakal pelajar degree dalam bidang perakaunan di unikl.. my concern is, baru ni saya check jpa tak iktiraf accounting course in unikl, correct me if i'm wrong.. so is there any problem will occur in the future especially utk mintak kerja if jpa tak iktiraf course tersebut.. and is there any chance for me kalau nak sambung dalam professional accounting lepas degree di unikl.. hope to hear from you soon.. tq :)

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum, saya adalh pelajar skolah menegah biasa (smk) n tgh tggu result SPM. saya sgt2 bermint utk smbung blaja kt overseas in medic n lbh tertumpu kpd surgeon. persoalannya, adakh pelajar sekolah harian biasa mcm saya ni akn diberi pluang utk study overseas since saya tgk mereka yg dpt study overseas ni kebiasaannya pelajr sbp, mrsm n skolah brprestasi tggi. dan bila saya baca post bro tntg MARA n JPA yg x byk taja budak medic ni, saya jd risau nk amik course ni. so, bro ada apa2 suggestion x utk saya so that impian saya utk study overseas ni akn jd kenyataan? apa2 pon, saya nk ucapkan bebanyak terima kasih sbb post2 bro sangt2 membantu saya utk lebih phm tntg cra nk futher study ni.. tq so much. barakallahu fik

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum...sy baru je lepasan spm tahun 2015. sy nk tnya apa beza sains hyt dgn sains perubatan? And then exam matrikulasi ke asasi yg susah lg?lastly,sy nk jd seorg vet..tp brp lama perlu study bru betol2 dpt jd vet? -A-

    ReplyDelete
  51. Salam. Bolehke fulltime degree student convert partime degree? And one more thing UTHM ada partime degree ke

    ReplyDelete
  52. Salam. Bolehke fulltime degree student convert partime degree? And one more thing UTHM ada partime degree ke

    ReplyDelete
  53. slm, saya nak tanya..lepasan diploma boleh ke sambung degree di utp? saya nak tau pasal utp..blh explain tak.

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  55. slm, saya nak tanya..lepasan diploma boleh ke sambung degree di utp? saya nak tau pasal utp..blh explain tak.

    ReplyDelete
  56. Salam. Nak tanya. Saya cadang nak ambil jpa for degree. Tp sy dengar org cakap, once dah dpt jpa, nak sambung master susah. Sbb kena kerja dulu dgn kerajaan. Btul ke?

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum. Saya ada soalan, kalau cgpa Diploma in Science cuma 3.0 ke atas tapi tak cecah 3.5 , boleh sambung degree overseas ke tak? result mcm tak berapa nak cemerlang. still ada chances ke nak dapat scholarship?

    ReplyDelete
  58. Salam , saya amik elektif acc , ekonomi , addmath & seni trial spm saya dpt -A in seni n english saya nak tanya tentang sesuatu . Saya minat tesl dan graphic design/animation saya bercadang untuk smbung diploma graphic design/animation dan degree in tesl (atau terbalik) persoalannya boleh ke ? skop pekerjaan saga akan lebih luaskan ? Saya x nk jdi English teacher pon saya cuma sngt minat kedua2 bidang tu !Mila x boleh berkenaan degree tesl Di utm saya perlu amik asasi tesl diploma dlu bru bleh amik degree tesl ke mcm tu ? . & lagi satu degree di utm perlu ke interview ke saya baca 2 blog sorg kata perlu sorg Kata x mana satu yg btol ? maaf bnyk soalan says x tau nk refer sape abg nmpk arif tentang ni . Harap dpt bls asap (fatinsyazanasuhairi15@gmail)

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. Abang? Actually im considerating to take stpm. I think i want to take science course since i want to further my study in medic. But im bit worry if i get bad pointer. So my plan is i will go with medic if my pointer is ok but if its not ok i will take tesl . Isn't ok? Or you r more suggesting me take 'sains kemanusian' on stpm
    To futher in tesl. So which 1 u suggest me?

    ReplyDelete
  61. Salam Abang,saya nak Tanya peluang pekerjaan untuk tesl berbanding dengan ukur bahan manasatu lagi meluas dan manasatu lagi baik untuk ambil?

    ReplyDelete
  62. Hi ok so I planned to enter the matriculation programme bcs I wanna start all over again. Bcs I dont do really well in spm. So kinda want to redeem it bck. But I got c's in add math, physics and chemist while b in bio. And here comes the prob, after Ive done with matric I want to take architecture course but the prob is I got better in bio and i will probably just get bio in matric instead of physics subject. Architecture needs physics in order for me to enter the course. What should I do? Go with my passion, which is architect or just stay in biology kind of thing?

    ReplyDelete
  63. Hi Assalamualikum,saya nak tanya besides TESL apa course lain yang saya boleh ambik untuk dapat kerja as a teacher/pendidik.Saya memang tak minat Maths and all that,preferable Languange study.And any other recommendation courses for me in IPTA? Hope you could give a hand about this,

    ReplyDelete
  64. assalamualaikum. saya baru lepas dapat result spm dan bercadang nak ambil foundation in law. kalau ada rezeki saya dapat course ni dan pointer saya tinggi. abg ada cadangan tak untuk sambung degree dalam course apa sebab saya tak nak jadi lawyer. saya berminat untuk jadi law adviser.

    ReplyDelete
  65. hi, saya nak tanya , kalau ambil asasi sains unimas/ ums and nak sambung degree dalam pergigian, tetapi dekat unimas/ums tiada degree pergigian dan tidak boleh buat degree di ipta lain selepas asasi. ada cara lain yg boleh dibuat selain sambung ke ipts? atau boleh ke saya sambung degree pergigian di oversea? pathway dia mcm mana?

    ReplyDelete
  66. I am super confused right now. First of all , my Spm result is 5As, 3B+s which are Physics, Chemistry and Biology, and C+ for Add Maths. I want to pursue my studies in foundation at UMS. I really interested to become a Pharmacist. But some people told me that "..Kalau dapat 4 flat masa asasi pun, tapi subjek sains ada C, tak boleh nak pursue degree in medic/dentistry/pharmacy.." But some people said to me "Kalau scored Chemistry, boleh sambung Pharmacy.." I am really confused of which one is true. I need your explanation. Thank you.

    ReplyDelete
  67. I am super confused right now. First of all , my Spm result is 5As, 3B+s which are Physics, Chemistry and Biology, and C+ for Add Maths. I want to pursue my studies in foundation at UMS. I really interested to become a Pharmacist. But some people told me that "..Kalau dapat 4 flat masa asasi pun, tapi subjek sains ada C, tak boleh nak pursue degree in medic/dentistry/pharmacy.." But some people said to me "Kalau scored Chemistry, boleh sambung Pharmacy.." I am really confused of which one is true. I need your explanation. Thank you.

    ReplyDelete
  68. Saya umur 19 dan masih tak sambung belajar lagi. Keputusan SPM semua credit dan saya pelajar aliran sastera. Nak tanya, ada tak course yang rata rata student umur 19 tahun?

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum...saya ingin melanjutkan pelajaran di peringkat degree di ipta..tetapi result spm saya terdapat satu matapelajaran gagal iaitu sejarah..adakah saya layak untuk memohon degree di ipta?

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum..sy lepasan spm..sy ingin buat foundation di help university dan procced degree in phsycology or TESL. Masih dalam dilema. Sy juga ada bercadang untuk ke unikl ambik computer engineering. Bidang yang mana lebih bagus untuk sy ceburi yr

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum. Saya nak tanya ni. Kalau saya amik foundation in science and technology (science) lepas habis tu nak sambung bachelor in medic boleh ke?

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum. Saya nak tanya ni. Kalau saya amik foundation in science and technology (science) lepas habis tu nak sambung bachelor in medic boleh ke?

    ReplyDelete
  73. hello,nak tanya. jpa-mara taja utk program persediaan and degree sekali ke? still smbung degree dkat ipts y sama ke?

    ReplyDelete
  74. Assalamualaikum , can i continue in business after i pass my tesl foundation?

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum , can i continue in business after i pass my tesl foundation?

    ReplyDelete
  76. Salam. I've been reading this blog since few months ago. Just nak cakap. Maybe u're getting busier. So may Allah ease your work and good luck. :)

    ReplyDelete
  77. salam bro lukman. saya nak tanya. kalau pursue study asasi di ipta,, habis je asasi, boleh x saya nak apply scholarship??? Andai dapat scholarship, mesti sambung blajar di University pilihan tajaan tu kan (most scholarship).. and the same time, saya dapat pointer bagus and ipta tu terus serap nama saya fr dgree.. So, boleh ke saya keluar dari ipta n blajar under scholarship tu??

    ReplyDelete
  78. Salam, bro
    Nk mnta pndpt bernas dr bro
    saya bru tmt diploma pharmacy cgpa 3.51 dan ingin further study in medic/Dentistry di ipts tp saya tahu requirement nk cgpa 3.5 above& spm 5B's for science subjects masalahnye saya kna repeat 2 paper spm (phy,chem) sbb dpt C .jadi perlukah saya repeat spm atau ambil foundation?

    ReplyDelete
  79. Hai assalamualaikum �� Saya lepasan matrikulasi and result sem 1 above 3.5. Now saya dapat tawaran temudaga UKM in bisnes dan UniKl in accounting. Saya dlm dilema nak pilih mana satu pilihan yg terbaik. Kalau boleh saya lepas grad takde beban sangat hutang and hope you know lah. If masuk ukm, automatic memang kena apply ptptn kan? Tu lah problem saya yg pertama. Second, if saya pilih unikl, ramai kata lepas grad susah nk dpt keje. So nak buat mcm mana nie? Kalau bole lepas grad ada keje yg bagus dan kurang beban hutang ��

    ReplyDelete
  80. Assalaamualaikum saudara, menarik artikel ni. saya ada soalan: Saya baru sahaja menamatkan pengajian diploma dan cuba untuk dapatkan tajaan utk sambung degree luar negara dibawah MARA/JPA/mana mana agensi lah. apa langkah pertama yang saya perlu buat utk dapat tajaan tu yea? semua post berkaitan cuma cerita utk lepasan diploma.. terima kasih membaca...

    ReplyDelete
  81. Assalaamualaikum saudara, menarik artikel ni. saya ada soalan: Saya baru sahaja menamatkan pengajian diploma dan cuba untuk dapatkan tajaan utk sambung degree luar negara dibawah MARA/JPA/mana mana agensi lah. apa langkah pertama yang saya perlu buat utk dapat tajaan tu yea? semua post berkaitan cuma cerita utk lepasan diploma.. terima kasih membaca...

    ReplyDelete

Invitation or Collaboration?

Contact Me
Lukman Khiruddin
+6017 472 2590
Kuala Lumpur, Malaysia

thank you.