ACCA Certificate

12:34 PM





ACCA is stands for Association of Chartered Certified Accountants. ACCA adalah salah satu sijil professional akaun. Sijil professional yang lain seperti, ICAEW, CPA, CFA, CIMA, MICPA, CTIM dan sebagainya. Perbezaan semua sijil ini adalah berdasarkan pengkhususan bidang akaun masing-masing.

ACCA mempunyai 14 paper kesemuanya. ACCA ditawarkan di universiti swasta dan awam. ACCA boleh di ambil selepas anda menduduki peperiksaan SPM ataupun selepasa Ijazah (Degree).

Universiti awam yang menawarkan ACCA untuk lepasan SPM hanyalah UiTM dan KPTM. Untuk lepasan SPM, anda dikehendaki mengambil program foundation ACCA, dipanggil sebagai CAT (Certified Accounting Technician). CAT program mengambil masa sekitar 1 - 1.5 tahun, bergantung kepada ability korang untuk ambil paper setiap exam.. Selepas habis CAT, anda layak untuk mengambil program ACCA. Program ACCA untuk lepasan CAT mengambil masa sekitar 2.5 - 10 tahun. Di UiTM dan KPTM, pelajar akan menghabisan program ACCA sekitar 2.5 - 3 tahun sahaja.

ACCA di UiTM ditaja oleh pinjaman PTPTN ataupun pihak UiTM sendiri. Intake untuk ACCA di UiTM ialah pada bulan January dan Jun. Boleh memohon di sini (updated: Program ACCA kini di bawah pengurusan Intec Education, klik sini untuk maklumat lanjut)

Di KPTM, setakat ini hanya KPTM cawangan Kuala Lumpur sahaja menawarkan program ACCA. Anda boleh layari di sini. Pelajar ACCA di KPTM layak memohon tajaan pinjaman MARA.

Jika anda mengambil ACCA selepas program Matrikulasi/A-Levels/STPM/program persediaan yang lain, anda akan menduduki ke semua 14 paper (tiada pengecualian paper).

Jika anda mempunyai Ijazah (Degree) dalam bidang Accounting, anda hanya perlu mengambil 5 paper sahaja (mengambil masa kira kira 1 - 1.5 tahun sahaja). Untuk lepasan Ijzaha (Degree) yang lain juga layak untuk mengambil paper ACCA. Sebagai contoh,  Bachelor in Quantity Surveyor. Anda tidak layak untuk mendapat pengecualian paper ACCA. Anda dikehendaki mengambil kesemua 14 papers (berbanding Degree in Accounting, anda hanya perlu ambil 5 paper sahaja).

Kesimpulannya,

SPM - CAT - ACCA
STPM/A-Level/Asasi/Matrikulasi - ACCA (no exemption papers)
Diploma - ACCA (exemption paper ada, based on your field)
Ijazah - ACCA (exemption paper ada, based on your field)

Hence, after 3 years of working experience in related field maka anda akan dapat title "Chartered Accountant". Tidak lupa juga, you have to pay annual membership's fees to ACCA's board in GBP (UK Currency). You may check the total fees in here.

For study grants dan loan :
Amcorp Study Grant
ECM Libra
Yayasan Bank Rakyat
Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera
Yayasan Terengganu
PTPTN (UiTM sahaja)

Di bawah ni adalah papers yang perlu di ambil oleh pelajar ACCA:


Fundamentals Knowledge
  • F1 Accountant in Business
  • F2 Management Accounting
  • F3 Financial Accounting
Fundamentals Skills
  • F4 Corporate and Business Law
  • F5 Performance Management
  • F6 Taxation
  • F7 Financial Reporting
  • F8 Audit and Assurance
  • F9 Financial Management
Professional Essentials
  • P1 Governance, Risk and Ethics
  • P2 Corporate Reporting
  • P3 Business Analysis
Professional Options (two to be completed)
  • P4 Advanced Financial Management
  • P5 Advanced Performance Management
  • P6 Advanced Taxation
  • P7 Advanced Audit and Assurance



Untuk lepasan ijazah yang ingin ambil ACCA ke luar negara, anda boleh apply melalui MARA. MARA akan menghantar anda ke BPP ataupun Kaplan University (branches in London, Manchester and etc) ataupun di mana-mana universiti professional di UK (ada sesetengah case, anda layak apply ACCA di Dublin)

Selepas ACCA ataupun selepas seat for F7. F8 dan F9, anda boleh menyambung Bsc (Hons) Applied Accounting awarded by Oxford Brookes University. Jangka masa belajar hanyalah 0.5 - 1 tahun sahaja. Sebarang Q and A boleh layari di sini

Di bawah ini saya petik dari afterschool.my berkenaan ACCA:






Updated : Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (YPPB) ada menyediakan program professional Accounting kepada Bumiputera yang layak. Sila layari website YPPB di sini

Updated 31/7/2016 : INTEC (Fakulti Pengajian Professional) bukan lagi di bawah pengurusan UiTM.

You Might Also Like

101 comments

  1. Kira skrg ni kau ambik CAT-ACCA lh ek
    #question

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum bang.sy lepasan spm 2015 dgn result 3a 2b 1c. sy minat dlm accounting.sy berhajat nk ikut CAT-ACCA ni sebab jangka masa dia pendek.sy research banyak dah pasal CAT-ACCA. camne nk apply ye bang. kite kene apply each kat their own website ke?

      Delete
  2. Kalau nak apply cat uitm kena beli no pin yang lain drpd pin upu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bru abis spm2016. Sllunya bila bole Apply untuk cat di intec. N saya xjumpa pon online form dy ???

      Delete
  3. sy ada dapat offer buat cat acca dekat sunway university . em course ni susah sangat ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia jadi susah kalau awak malas dan asyik fikir pasal #relationshipgoals je

      Delete
    2. salam. mcm mana nak mohon ye acca di sunway? kene pergi college tu k

      Delete
    3. Kami adalah Organisasi Kristen dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan bantuan, seperti help.So keuangan jika Anda akan melalui kesulitan keuangan atau Anda berada dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda menemukan kesulitan untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami melalui email hari ini untuk bantuan tersebut (pinjaman, uang start-up): rebaccamorrisloanfirm @ gmail. com untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11: 10 Setiap orang yang meminta, menerima; dia yang mencari, mendapat dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya. Silakan ini hanya untuk orang-orang yang berpikiran serius dan Allah takut di keuangan kesulitan dan ingin menemukan jalan keluar.

      Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

      Namamu: ______________________

      Alamat Anda:____________________

      Negara: ____________________

      Kerjamu:__________________

      Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: ______________

      Pinjaman Durasi: ____________________

      Pendapatan bulanan: __________________

      Nomor telepon:________________

      Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________

      Jika Anda telah membuat pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? di mana perusahaan tersebut berlokasi? .

      Delete
  4. From what ive heard, CAT-ACCA mmg susah. But come to think of it, apa je yg tak susah dlm dunia ni kan?
    In sha Allah will be taking CAT-ACCA and do pray for my success (and the others too!) Amiin :)

    ReplyDelete
  5. Kalau cgpa 3.0 and above boleh tak apply kaplan untuk acca? and kalau nak apply MARA untuk overseas, kena apply MARA dulu or kaplan dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je apply. Kena apply MARA dulu. Institut ACCA oversea bukan awak yang pilih, tapi pihak MARA yang pilihkan.

      Delete
  6. degree or ACCA?

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Lukman,
    Sy lepasan diploma in accountancy under kptm ktn with cgpa 3.43, if sy nk ambik acca ni mmg kene ambik cat-acca dulu ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam. Awak tak perlu ambil CAT dah kerana awak dah ada Diploma. Just proceed with ACCA terus. KPTM ada program ACCA under MARA. Bolehla apply :)

      Delete
    2. Assalam Lukman. sy lepasan diploma accountancy uitm pointer below 3, so cmna ya?

      Delete
    3. pointer doesn't really matter in enrolling ACCA. Maybe utk tujuan tajaan adalah problem sikit. but still worth to try :)

      Delete
  8. Macam mana nak apply acca through MARA untuk ke luar negara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ACCA untuk luar negara under MARA, ia hanya untuk lepasan Ijazah (Degree) sahaja. Usually application buka around April/May setiap tahun. Boleh apply di laman web MARA sendiri.

      Delete
  9. ade ke nk amek acca yang part time ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, ada. Saya ambil part time ACCA. Banyak tuition centre yang offer part time study for professional workers.

      Contohnya,
      - Sunway University
      - FTMS College (Masjid Jamek area, nearby LRT)
      - Kasturi (Masjid Jamek area, nearby LRT)
      - KDU

      Delete
  10. Assalamualaikum En.Lukman

    May i contact u personally if u dont mind, i prefer to ask u few questions personally regarding ACCA.
    This is my email azie_anuar93@yahoo.com or Facebook Azeyati Azren.
    Will be looking forward for ur respon. Thank you and have a nice day ! :)

    ReplyDelete
  11. salam.klau ambil CAT boleh apply ACCA kat luar negara tak?

    ReplyDelete
  12. Saya baru habis CAT june lepas and insyaAllah akan sambung ACCA julai ni, boleh ke kalau saya nak sambung ACCA kat luar negara under MARA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh. MARA hanya hantar student ACCA pergi luar negara jika anda adalah dari program mereka dari SPM. Kalau apply guna result CAT untuk ACCA luar negara, maaf memang tiada.


      Latest info, there is no more CAT-ACCA program untuk ke luar negara. MARA hantar student mereka mostly di INTEC

      Delete
  13. Assalam. Sy lepasan degree of accounting dan saya berhajat utk sambung acca part time kt universiti malaysia. So ape perlu sy buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Pertama sekali, setahu saya untuk IPTA hanya UiTM offer part time ACCA. Di IPTS, Sunway University dan KDU ada tawarkan secara part time. Kedua, apply online. Nowadays, semua application isi online je

      Delete
  14. Assalammualaikum, thanks for the information. sy akan graduate degree in accounting from UMT around Next year, InsyaAllah. Dan berhajat untuk ACCA di luar negara. Ada sesiapa yang tahu berkenaan cost untuk sambung ACCA ni. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.

      Untuk lepasan Degree yang ada niat untuk buat ACCA di luar negara, pihak MARA ada tawarkan convertible loan untuk ini. Apply online under program Pascasiswazah. Application usually buka on March/April.


      Recent infos, MARA tawarkan ACCA untuk lepasan Ijazah ke luar negara. Tapi full loan. Once you habis ACCA, you kena bayar full amount yang dipinjamkan.


      Saya sarankan, awak buat program ACCA di bawah tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (YPPB). Awak boleh berkerja di Big 5 seperti Deloitte, KPMG, PwC, E&Y ataupun BDO. Program tajaan YPPB adalah convertible loan, maximum bayar 20% tak salah saya. Keep updated dengan website diorang untuk isi online. Kalau you dapat, you akan kerja dengan Big 5 serta belajar ACCA di Sunway University.

      Delete
    2. Kami adalah Organisasi Kristen dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan bantuan, seperti help.So keuangan jika Anda akan melalui kesulitan keuangan atau Anda berada dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda menemukan kesulitan untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami melalui email hari ini untuk bantuan tersebut (pinjaman, uang start-up): rebaccamorrisloanfirm @ gmail. com untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11: 10 Setiap orang yang meminta, menerima; dia yang mencari, mendapat dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya. Silakan ini hanya untuk orang-orang yang berpikiran serius dan Allah takut di keuangan kesulitan dan ingin menemukan jalan keluar.

      Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

      Namamu: ______________________

      Alamat Anda:____________________

      Negara: ____________________

      Kerjamu:__________________

      Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: ______________

      Pinjaman Durasi: ____________________

      Pendapatan bulanan: __________________

      Nomor telepon:________________

      Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________

      Jika Anda telah membuat pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? di mana perusahaan tersebut berlokasi? .

      Delete
  15. Salam.. saya graduate diploma in IT from local uni.. kalau saya nak apply ACCA saya kena apply CAT dulu ke? Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://3.bp.blogspot.com/-XFZrtMuI-rE/VIoFWi_XVxI/AAAAAAAAA-4/6JuLO7Mj9IM/s1600/acca_chart.png

      Delete
  16. Salam, sy graduate degree in business. Klau sy nk apply acca, boleh ke terus apply acca? Atau kena apply cat dlu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://3.bp.blogspot.com/-XFZrtMuI-rE/VIoFWi_XVxI/AAAAAAAAA-4/6JuLO7Mj9IM/s1600/acca_chart.png
      Boleh apply ACCA terus

      Delete
    2. Kami adalah Organisasi Kristen dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan bantuan, seperti help.So keuangan jika Anda akan melalui kesulitan keuangan atau Anda berada dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda menemukan kesulitan untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami melalui email hari ini untuk bantuan tersebut (pinjaman, uang start-up): rebaccamorrisloanfirm @ gmail. com untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11: 10 Setiap orang yang meminta, menerima; dia yang mencari, mendapat dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya. Silakan ini hanya untuk orang-orang yang berpikiran serius dan Allah takut di keuangan kesulitan dan ingin menemukan jalan keluar.

      Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

      Namamu: ______________________

      Alamat Anda:____________________

      Negara: ____________________

      Kerjamu:__________________

      Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: ______________

      Pinjaman Durasi: ____________________

      Pendapatan bulanan: __________________

      Nomor telepon:________________

      Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________

      Jika Anda telah membuat pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? di mana perusahaan tersebut berlokasi? .

      Delete
  17. Salam, from what i've heard ACCA dah tak offer dekat UiTM and sesiapa yang nak buat ACCA under UiTM they will have to apply thru INTEC. and saya pelajar tahun akhir DIA, if i decided to do ACCA how long is the duration for me to complete the program? How about the fees? and the application must be thru INTEC itself or boleh apply under penerapan UiTM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulai Sesi 1 2015/ 2016 urusan pengambilan pelajar baharu Program Profesional di bawah Fakulti Perakaunan akan diuruskan sepenuhnya oleh IPAC Education.
      Program yang terlibat ialah AC150, AC160, AC550, AC551, AC553 dan AC556.
      Untuk maklumat lanjut layari http://www.intec.edu.
      Course duration and based on institution that u decide to further your study and the paper examption for your DIA. You have to pay foe paper examption too.

      Delete
    2. course duration and fees
      fee

      Delete
  18. saya non account related degree..saya kena apply cat ke acca ye? d

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh mohon ACCA terus

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum. Saya merupakan pelajar lepasan A-level. Is it better for me to go for ACCA or Degree? Kalau nak buat ACCA under Uitm, memang akan buat dekat INTEC ke? Lagi satu, ada apa2 scholarship yang boleh saya apply sebagai lepasan A-level untuk buat ACCA? Thank you!

    ReplyDelete
  21. saya lepasan stpm amek account dulu, nak start dr mana dulu yaa kalau nak amek acca ni? dan blh saya tau nak msk acca tuu cmne? tmpt kat mana? saya tak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh rujuk post di atas untuk lokasi untuk anda sambung belajar.
      lepasan stpm boleh ambik ACCA terus.

      Delete
  22. kalau lepasan matrikulasi better pilih degree-acca @ cat-acca

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Hakim,saya pelajar lepasan diploma in accountancy under kptm,nak tanya hakim,kalau saya nak ambik ACCA ,mana lebih baik,ambik degree dulu atau terus ke ACCA saja?

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Sy lepasan asasi,blum lagi actually terus direct ambik acca ke?

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum, saya baru hbis CAT sesi disember ni dgn average 73%. Saya student under mara blaja dkat kptm, minx nasihat mcm mana nak apply for uk programme sbb sy bukan under program spc

    ReplyDelete
  27. skrg ni.. untk sambung acca di intec drpd cat di kptm kl boleh ke untk dptkan pinjaman mara?

    ReplyDelete
  28. boleh tak lepasan spm yang ambil asas ekonomi(tiada prinsip perakounan) ambil acca ?

    ReplyDelete
  29. bro, ad id wechat ke telegram ke ? sebab banyak benda nak tanya pasl ACCA ni, haha

    ReplyDelete
  30. Apa beza prog ACCA-CAT di kptm dgn asasi acc lain ?

    ReplyDelete
  31. Assalam. Anak berhajat utk masuk mrsm dgn harapan dapat buat speed track lepas spm nnt cat dan acca luar negara.Adakah Mara masih menawarkan penajaan sedemikian

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. kalau tak silap saya, MARA da tak hantar student mereka acca ke luar negara. dia akan hantar ke intec . #tumpangjawab

      Delete
  32. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami adalah Organisasi Kristen dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan bantuan, seperti help.So keuangan jika Anda akan melalui kesulitan keuangan atau Anda berada dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda menemukan kesulitan untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami melalui email hari ini untuk bantuan tersebut (pinjaman, uang start-up): rebaccamorrisloanfirm @ gmail. com untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11: 10 Setiap orang yang meminta, menerima; dia yang mencari, mendapat dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya. Silakan ini hanya untuk orang-orang yang berpikiran serius dan Allah takut di keuangan kesulitan dan ingin menemukan jalan keluar.

      Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

      Namamu: ______________________

      Alamat Anda:____________________

      Negara: ____________________

      Kerjamu:__________________

      Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: ______________

      Pinjaman Durasi: ____________________

      Pendapatan bulanan: __________________

      Nomor telepon:________________

      Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________

      Jika Anda telah membuat pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? di mana perusahaan tersebut berlokasi? .

      Delete
  33. Assalamualaikum,ipt mana yang offer cat-acca?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intec(sama ada private ataupun tajaan drpd yayasan peneraju / yayasan negeri dan kptm dengan pinjaman drpd mara

      Delete
  34. salam. kalau nak apply CAT in INTEC, kira under government juga ke or private? sebab intec kan under UiTM which is under government.

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum. saya dapat a+ akaun tp c english. sye bleh mintak ke tak cat-acca

    ReplyDelete
  36. assalammualaikum... nak apply cat-acca ni mcm mana? melalui UPU ke apa? Please konfius gila babeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. upu takde course professional . nak apply cat-acca skrang ni ade ipts je . try tengok intec college, sunway college , ipb . situ ade cat-acca . boleh gak tgk yayasan peneraju .

      Delete
    2. Igt nak sambung cat-acca kat kptm bangi or institut rofesional baitumal tp takut course tu makan bnyk duit hahahahaha
      so plan nak ambik form 6 than apply Acca. Ok TAK? sesaje tanaya pendapat

      Delete
  37. Assalamualaikum bro :) Dlm slip spm ada tertera pengecualian acca-cat-fa1. Dat means tak perlu apply acca ke? And also, do you happen to know about LCCI certification?

    ReplyDelete
    Replies
    1. acca ada 14 paper. pengecualian f1 means you can skip f1 paper. so you have only 13 papers left to do in your acca.

      Delete
    2. bukan ke maksudnye exemption satu paper dalam CAT(foundation before ACCA).sepatutnye kene ambil 9 paper.tapi,for spm-leavers yang A dalam akaun dapat satu exemption(pengecualian) drpd ambil 9 papers.and paper tu namanya FA1.

      Delete
  38. assalamualaikum, saya baru lepasan spm. nak sambung dip atau terus ke cat-acca eh? yang mana lagi better?

    ReplyDelete
  39. there's so many pathway but which one is the best?
    cat-acca or degree-acca?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami adalah Organisasi Kristen dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan bantuan, seperti help.So keuangan jika Anda akan melalui kesulitan keuangan atau Anda berada dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda menemukan kesulitan untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami melalui email hari ini untuk bantuan tersebut (pinjaman, uang start-up): rebaccamorrisloanfirm @ gmail. com untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11: 10 Setiap orang yang meminta, menerima; dia yang mencari, mendapat dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya. Silakan ini hanya untuk orang-orang yang berpikiran serius dan Allah takut di keuangan kesulitan dan ingin menemukan jalan keluar.

      Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

      Namamu: ______________________

      Alamat Anda:____________________

      Negara: ____________________

      Kerjamu:__________________

      Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: ______________

      Pinjaman Durasi: ____________________

      Pendapatan bulanan: __________________

      Nomor telepon:________________

      Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________

      Jika Anda telah membuat pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? di mana perusahaan tersebut berlokasi? .

      Delete
  40. salam. sy lepasan dgree uitm dan sambung acca under kolej swasta.. saya dh apply exemption dan acca kata saya hanya layak dpt exemption utk F4&F5 saja.. saya dah jadi buntu skrg sbb dh masuk kelas utk P1.. sapa2 sini bh tlg sy?.bagi ieda atau pendapat.mohon sgt.

    ReplyDelete
  41. Knp spm xde exemption paper sdgkan sy dapat exemption? Paper nya financial account

    ReplyDelete
  42. saya lepasan spm so which is the better pathway is it dip-deg-acca or cat-acca?

    ReplyDelete
  43. Bismillah. sy lepasan spm 15.
    1-sy ni sc stream. blh juga ambil cat acca kan?
    2-cara nak mohon cat di uitm bukan melalui upu ya?
    3-kalau nak kos ni dan melalui mara, kena masuk kptm ye. ada x tempat lain?
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je kalau awak nak ambik cat-acca walaupon sc stream...
      Cara kalau nak mohon cat-acca hanya lah malalui kptm punya oficial website ataupon awak masuk melalui intec punya oficial website... bawah mara pon ade tapi dah lame dah tutop dan kalau bawah mara bukan kat kptm tapi dekat lain...Tak pasti plk lat mane

      Delete
  44. Salam bang . Nak tnya skit . After dah buat cat boleh tk smbung acca di luar negara through scholarship ?

    ReplyDelete
  45. Salam En. Lukman.. sy student IPTS, course accounting. sy grad september 2016. so, kalau sy daftar utk ambil acca before sy grad boleh ke? tq.

    ReplyDelete
  46. Salam, saya lepasan diploma IT dan bercadang ingin mengambil bidang accountant. So which one is better, degree or acca? Sbb saya tak de basic acc :-(. Anybody can give a suggestion please...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau saya better ambik acca jee sbb dia sijil profesional...tapi susah lah sikit, kena strugel.... dan awak punya study dalam acca jadi lama lah sikit sbb tak buleh skip paper rasanylah... lagi sbb kenapa lebih baik ambik acca adalah buat masa sekarang nii job memang payah sikit nak dapat tambah2 dalam 5 tahun akan datang jadi better lah kalau kita ade sijil tinggi sikit daripada orang lain kan

      Delete
    2. Kalau saya better ambik acca jee sbb dia sijil profesional...tapi susah lah sikit, kena strugel.... dan awak punya study dalam acca jadi lama lah sikit sbb tak buleh skip paper rasanylah... lagi sbb kenapa lebih baik ambik acca adalah buat masa sekarang nii job memang payah sikit nak dapat tambah2 dalam 5 tahun akan datang jadi better lah kalau kita ade sijil tinggi sikit daripada orang lain kan

      Delete
  47. Salam en.lukman. Saya pelajar lepasan spm dan dapat buat CAT-ACCA di kptm. Sekiranya saya mnerima dn berjaya hbiskn CAT,adakah saya perlu membuat permohonan lain utk menyambung acca? And should I go for it. Currently dlam delima ni. En lukman. Mengharapkan pandangan en. Lukman

    ReplyDelete
  48. assalam.. saya merupakan lepasan dip in business management and pointer saya hnya 3.00 ke atas but below 3.5 dan ibu bapa saya merupakan orang indonesia.. menurut en.luqman saya boleh tak mohon acca dkt kuptm-kl

    ReplyDelete
  49. Salam,saye ade dpt tawaran buat cat-acca kat kuptm..tp saye tak tau nk ambil ke tak sebab saye takut tak dapat nk bawak..kalau nk tunggu result upu,saye rase saye cume dapat offer buat diploma perakaunan di uitm je kot.jd saye ingin penjelasan encik sama ada saya perlu buat cat-acca atau tinggi result upu,atau buat stpm dulu..harap dapat beri jawapan. ����

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum. If nak ambil Matriks->ACCA , how long ea duration nya ?

    ReplyDelete
  51. as salam,saya dah habis belajar cat di kptm last disember. dapat result 3.75 (85%).kptm dah hantar nama ke mara utk ke united kingdom. tp mara revert tak ada penajaan /eduloan to uk for kptm anymore for july 2016/2017. frust sangat... di mana saya boleh sambung acca klu saya masih ingin ke luar negara dan processnya. saya masih boleh teruskan acca di kptm...tp klu boleh saya ingin menyambungnya di luar negara. tq

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum nak tnye ni klau lepas abis matrik bleh ke sambung acca kat uitm???

    ReplyDelete
  53. kalau lepasan STPM nak ambil ACCA , berapa tahun ye kita belajar ?

    ReplyDelete
  54. Macam mana kalau saya ada degree accounting dari OUM yg tak diiktiraf MIA? Sy masih layak untuk dapat pengecualian paper?

    ReplyDelete
  55. CIMA is a worldwide accepted degree. cima online courses study are very helpful and useful as well. You can save much of your time that you can utilize in studying more.

    ReplyDelete
  56. Berapa pointer/cgpa after diploma yang layak untuk memohon ACCA?

    ReplyDelete
  57. Kami adalah Organisasi Kristen dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan bantuan, seperti help.So keuangan jika Anda akan melalui kesulitan keuangan atau Anda berada dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda menemukan kesulitan untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami melalui email hari ini untuk bantuan tersebut (pinjaman, uang start-up): rebaccamorrisloanfirm @ gmail. com untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11: 10 Setiap orang yang meminta, menerima; dia yang mencari, mendapat dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya. Silakan ini hanya untuk orang-orang yang berpikiran serius dan Allah takut di keuangan kesulitan dan ingin menemukan jalan keluar.

    Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

    Namamu: ______________________

    Alamat Anda:____________________

    Negara: ____________________

    Kerjamu:__________________

    Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: ______________

    Pinjaman Durasi: ____________________

    Pendapatan bulanan: __________________

    Nomor telepon:________________

    Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________

    Jika Anda telah membuat pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? di mana perusahaan tersebut berlokasi? .

    ReplyDelete
  58. ASSALAMUALAIKUM , KALAU SAYA SUDAH HABIS SEBAGAI DIPLOMA VOKASIONAL MALAYSIA , APA YANG SAYA PATUT LAKUKAN ? TERUS KEPADA ACCA OR CAT ? JIKA AWAK DI TEMPAT SAYA. YG MANA KAEDAH AWK PERGI DULU ?

    ReplyDelete
  59. harap bro dapat bagi info mengenai cara belajar di german dalam bidang sains utk lepasan spm

    ReplyDelete
  60. juga cara untuk mendapat biasiswa.

    jika tak keberatan, bole bagi info perbezaan foundation dan matriks. tq. all t best

    ReplyDelete
  61. Halo, nama saya Sulis Susanti dari Indonesia, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih yang asli di perusahaan pinjaman palsu.
    Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, aku jatuh korban penipuan oleh beberapa perusahaan pinjaman online, karena saya perlu sebuah perusahaan pinjaman yang jujur.

    Aku hampir menyerah, tidak sampai saya mencari nasihat dari seorang teman yang kemudian mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman pinjaman yang sangat handal JOY WILSON LOAN FIRM, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari 750 juta rupiah dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga rendah dari 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah pinjaman yang saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres.

    Saya ingin Anda yakin dan percaya diri bahwa ini adalah asli karena saya memiliki semua bukti pengolahan pinjaman ini termasuk kartu id, dokumen perjanjian pinjaman dan semua kertas kerja. Saya percaya Ibu Joy Wilson sepenuh hati karena dia telah benar-benar membantu dalam hidup saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi perusahaan melalui email: (joywilsonloanfirm@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (sulissusanti971@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman

    ReplyDelete